Масовата безработица в Гърция и Испания са съдействали за повишението на безработицата в Еврозоната до най-високата й стойност от въвеждането на еврото през 1999-та година, посочиха официални данни изнесени днес.

Нивото на безработица в 17-те страни ползващи еврото като основна валута се е повишило до 10.7%, според статистиката на Евростат. Данните възобновяват опасенията на анализаторите, че на европейските икономики няма да им е лесно да излязат от дълговата криза.

Изненадващо е повишението на инфлацията в Еврозоната, която е нараснала до 2.7% през февруари, в сравнение с 2.6% месец по-рано. Това се очаква да е друг фактор, който заедно с безработицата ще спира европейците от правенето на покупки.

Резултатът превиши средните очаквания на пазара, който очакваше ниво на инфлация от 2.6%, колкото бе и предишния месец.

Инфлацията е над таргета на ЕЦБ от 2% за петнадесети пореден месец.

Високото й ниво намалява очакванията за по-нататъшно понижение на лихвите в Еврозоната за подпомагане на затруднените икономики.

Инфлацията до голяма степен се подхранва от отпускането на неограничени кредити към търговските банки от страна на ЕЦБ при рекордно ниски лихви, за осигуряване на ликвидност. Този фактор най-вероятно ще продължи да е проинфлационен такъв.

„Новините за потребителите са лоши, които освен с повишаваща се безработица трябва да се справят и с намаляване на покупателната сила на техните доходи“, коментира Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight, цитиран от Bloomberg.

Поскъпването на петрола до нов девет-месечен максимум е друг негативен фактор, подхранващ нивото на инфлация на стария континент.

ЕЦБ ще има решение относно лихвите през следващата седмица, като широките очаквания на пазара са те да бъдат запазени при рекордно ниското им ниво от 1%, особено след масираното инжектиране на кеш към търговските банки.

Най-висока безработица в Еврозоната е регистрирана в Испания при ниво от 23.3%, следвана от Гърция с 19.9%.