Институтът за международни финанси е изчислил, че неконтролираният фалит на Гърция ще струва на международната икономика 1 трлн. евро. Заключенията си банковата организация е предала на европейските лидери под формата на доклад в средата на февруари, съобщава АФП, цитирана от Фокус.

Институтът, който преговаряше от името на частните кредитори за преструктурирането и намаляването на гръцкия дълг, смята, че Европейската централна банка ще бъде особено силно засегната от фалита заради високата си експозиция към гръцки облигации и заради действията, които тя трябва да предприеме, за да предотврати разпространяването на кризата.

Институтът смята още, че невъзможността на Гърция да изплаща задълженията си може да дестабилизира Португалия, Ирландия, Италия и Испания, които са най-вероятните следващи жертви на кризата в Европа.

Същевременно самата Атина започва да разбира, че ако искаш да получиш- трябва и да дадеш. В четвъртък финансовите министри от еврозоната постигнаха съгласие, че Гърция е изпълнила повечето изисквания на кредиторите в замяна на деблокирането на новия финансов пакет за страната, но отбелязаха, че на този етап могат да отпуснат само част от средствата, съобщава в. „Катимерини”.

„Министрите отбелязват с удовлетворение, че Гърция е предприела решителни действия в областта на фискалната консолидация, данъчната администрация, пенсионната реформа, регулацията на финансовия сектор и контрола и структурните реформи за засилване на икономическия растеж”, отбеляза председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Той допълни, че кредиторите ще продължат да работят, за да определят в следващите няколко дни дали Гърция е приложила в действие още няколко мерки, които са били поискани от нея срещу отпускането на новия заем.

„Ако поставените условия” в замяна на помощната програма за Гърция са изпълнени, можем да решим да дадем зелена светлина на процеса, от който имаме нужда, за да може търгът за замяната на гръцкия дълг бъде проведен успешно“, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле.