Столичният общински съвет вероятно ще вдигне двойно цените за паркиране в София от левче на два за час в синята зона, която се разширява, предаде БГНЕС.

На редовното си заседание този четвъртък общинските съветниците трябва да приемат промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. Според последните изменения в наредбата, които бяха разгледани тази седмица на транспортната комисия, "синята зона" ще се намали, за да обхване само идеалния център, като паркирането ще струва 2 лв. на час, а ограничението за паркиране ще е до два часа.

Останалата част от широкия център ще бъде зелена зона и паркирането там ще струва 1 лв. на час, както е и сега, като ограничението за престой ще е 4 часа.

Сред предложенията, които се обсъждат, е "синята зона" да започне да функционира и в събота до 14.00 ч., а също и през нощта от 22.00 до 4.00 в района на централните столични заведения.

От 08.00 до 19.00 часа ще е времевото ограничение в бъдещите синя и зелена зони за платено почасово паркиране в София.

Тези, които живеят в райони със синя зона, винетният стикер ще бъде 15 лв. на месец и 150 лв. за година. За зелената зона стикерът ще е 10 лв. месечно и 100 лв. за година. За служебния абонамент са дадени опции за тези, които искат да сключат договор за такъв, да имат възможност и за 24 часа.

В транспортната комисия е прието единодушно предложението вдигането с паяк да отпадне, а да се поставят само скоби, но това ще стане по-скъпо - 30 лв. вместо 10 лв, както е сега. За всеки просрочен час ще се плаща по два лева, като това ще важи само в рамките на работния ден, в който е заскобена колата. След изтичането на работния ден в 19.00 часа глобата автоматично скача на 60 лв.