The Guardian се е сдобил с няколко хиляди имейла, разменени през последната година между сирийския лидер Башар ал-Асад и неговата съпруга Асма, а подробностите от скрития привилегирован живот на първата двойка на Сирия са както увлекателни, така и отвращаващи.

Докато Сирия навлизаше в смъртоносна гражданска война (над 8 000 души са избити, а още много са изтезавани, ранени и принудени да напуснат страната), първата двойка си е разменяла видеа в YouTube, сваляла е песни от iTunes и са се смеели на различни неща видени в интернет.

Чаровната Асма, на която сп. Vogue направи профил през миналата година, ще остане в историята заедно с Имелда Маркос и Евтита Перон като жена, която е прахосала десетки хиляди долари, докато режимът на мъжа й брутално потушава и след това се опитва да прикрие бунт след бунт.

Сред имейлите има над 50 само за онлайн пазаруването на Асма. Ето и частичен списък с покупките:

* Бижута от Париж: След като поръча няколко скъпоценни камъка, в последващ имейл Асма пише: "Абсолютно нищо не разбирам от елегантни бижута".

* Ваза от династията Мин за 2 650 паунда. Нищо особено, купена е на разпродажба от Harrods!

* Инкрустирани с кристали обувки Louboutin: Тя се опитва да ги сподели с приятелките си, но те дори не проявяват благодарност. "Не мисля, че ще могат да се ползват скоро за съжаление." пише една от приятелките, след като вижда снимка на обувките за 3 795 паунда, които "не са правени са масово носене." Приятелката обаче отбелязва, че Асма "винаги мисли за нас".

* Свещи, маси и полилеи за 10 000 паунда, транспортирани от парижки дизайнер чрез държавна компания в Дубай.

* Изкуство: Асма пише писмо на дилър на предмети на изкуството в Лондон, отправяйки запитвания за редица творби с цена между 5 000 и 35 000 паунда.

* Ръчно изработени нощни масички от Челси. За нейна почуда обаче, те са с „различна обработка и с чекмеджета в различен цвят!?"

* Бронебойни дрехи от BulletBlocker: Към края на 2011 г. Асма става малко по-практична и изпраща на съпруга си няколко варианта на бронебойни жилетки.

* Хари Потър и Даровете на Смъртта Част 2: Може ли човек да я вини? Вероятно е била супер отегчена от това, че е затворена в президентския дворец, тъй като навън е било прекалено опасно да се излиза.

* Комплекти за шоколадово фондю.

Имейлите също така разкриват информация за отношенията между Асад и двете му млади сирийски съветнички, които са учили в САЩ. Те говорят с него неофицално и му изпращат "Забавни!" снимки на Никола Саркози, който е стъпил на кутия докато стои до Джордж Буш.

Те говорят за президента като за знаменитост и за важността на социалните медии; в единия от имейлите се казва, че техният екип е успял да убеди Twitter да закрие редица сирийски пародийни акаунти.

Вчера беше годишнината от началото на събитията в Сирия, които започнаха на 15 март 2011 г., когато в редица градове се проведоха демонстрации. Година по-късно правителството продължава да твърди, че насилието е дело на "терористи." Дано тези "терористи" само не попречат на следващата доставка на мебели за Асма от Париж.