Притесненията за китайската икономика вгорчиха настроението на Уолстрийт във вторник, след като азиатската държава повиши цените на горивата за втори път през последните шест седмици. Освен другите негативни последствия, решението на управляващите вероятно ще накърни продажбите на леки коли през тази година, предупреди Китайската асоциация на производителите на автомобили. Да не говорим, че по-високите цени на бензина и дизела ще подкопаят вътрешното потребление като цяло.

За да сипе сол в рана, най-голямата минна компания в света BHP Billiton Ltd. заяви, че търсенето на желязна руда от страна на Поднебесната империя ще намалее, вследствие на охлаждането на икономиката и забавянето в производството на стомана.

След тези новини, инвеститорите не бяха в настроение за приятни изненади и не реагираха с ентусиазъм на статистиката, разкриваща, че разрешенията за строеж, издадени миналия месец, са достигнали най-високото си ниво за последните три години и половина.

Отделно, строителството на многофамилни къщи се разрасна с 21 на през февруари. Вместо да се вдигнат нагоре обаче, котировките на компаниите от сектора полетяха надолу, след като Уолстрийт предпочете да насочи вниманието си към спада от 9.9% при еднофамилните домове. Акциите на Hovnanian Enterprises поевтиняха с 4.47% до 2.78 долара, а на M/I Homes – с 4.3 на сто до 12.68 долара. Компонентата на S&P, следяща бранша, падна с едно на сто, като 10 от 11-те позиции, включени в индикатора, приключиха сесията на червено.

Най-засегнати от китайските тревоги обаче бяха именно компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от ръста на икономиката. Dow Jones Transportation Average отстъпи с 1.3 на сто.

Промишлеността и производителите на суровини също понесоха щети, отбелязвайки средно понижение от над 0.5%. Най-големият производител на строителна и минна техника в света Caterpillar се срина с 2.6% до 110.76 долара, а алуминиевият гигант Alcoa Inc. падна с 1.5% до 10.44 долара.

Deutsche Bank представиха нерадостна прогноза за доставчиците на въглища, обосновавайки се на по-ниско търсене от страна на електроцентралите. В резултат, котировките по позицията на Peabody Energy Corp. паднаха с 5.4% до 31.64 долара, а на Alpha Natural Resources – с 4.10% до 16.61 долара.

Финансите помогнаха на S&P 500 да ограничи загубите за деня, като KBW Bank Index напредна с 0.4%. Акциите на Bank of America бяха най-силно представилите се сред сините чипове, с повишение от 2.9% до 9.81 долара, а Morgan Stanley поскъпнаха с 1.7% до 20.41 долара.

Jefferies Group Inc. се покачиха с 2.3 на сто до 19.49 долара, след като спадът на печалбите на инвестиционната банка за първото фискално тримесечие се оказа по-слаб от опасенията на анализаторите, благодарение на рекордни нетни приходи.

Силното представяне на фондовия пазар от началото на годината е окуражило потребителите на луксозни стоки да развържат портфейлите и знаковата верига Tiffany даде окуражаваща прогноза за продажбите си за 2012 г. Обещанията за бъдещето отмиха горчивия вкус от по-слабото от очакваното представяне на компанията през четвъртото фискално тримесечие на 2011 г. и котировките по позицията скочиха с 6.7% до 73.27 долара.

Apple продължиха победния си марш и добавиха още 0.8% към стойността на акциите си до рекордните 605.96 долара, след като технологичният гигант обяви, че през уикенда е продал три милиона бройки от новите си iPad таблети.

Други знакови позиции обаче поднесоха единствено разочарования във вторник.

Adobe се гмурнаха с 3.9% до 33.16 долара, след като софтуерният гигант предвиди, че печалбата на акция за второто тримесечие ще е между 57 и 61 цента, разочаровайки инвеститорите, които се надяваха на повече.

Walt Disney Co. признаха, че новата им продукция „Джон Картър” не е успяла да вдъхнови зрителите и съществува вероятността да влезе в историята на киното като рекорден провал, с генерирани загуби от около 200 млн. долара. Акциите на холивудското студио паднаха с 0.5% до 43.24 долара.

Във вторник, Dow Jones Industrial Average загуби 68.94 пункта от стойността си, или 0.5%, до 13,170.19, а Standard & Poor's 500-stock падна с 4.23 пункта, или 0.3%, до 1,405.52. Технологично ориентираният Nasdaq Composite направи по-малка крачка назад – от 0.1 на сто, до 3,074.15.

Около 6.2 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с около 6.5% под среднодневното ниво за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат, е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт, в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направеният анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време