Рекордът за младост на министрите държи не сегашният кабинет, а този на Симеон Сакскобурготски.

Как се управляват финансите на държавата, когато си едва на 35 години? За това и за бонусите от участието във властта говори Милен Велчев пред bTV.

Когато е на 35 години и оглавява финансите на държавата, Милен Велчев не е очаквал че 11 години по-късно ще е горд обитател на офис с една от най-елитните гледки на София.

Милен Велчев: Гледката не е всичко, това е една малка част. Офисът е добър, но не е самоцелно такъв. По необходимост той трябва да е впечатляващ, за да представя адекватно възможностите на банката, в която работя.

Днес Милен Велчев е представител на руската "ВТБ Кепитъл", която участва в приватизацията на "Булгартабак". Според някои медии същата банка е основен търговец на български глобални облигации. Те станаха популярни, след като настоящият представител на банката – Милен Велчев, като министър трансформира външния ни дълг в евро облигации.

Според вас това не може ли да се тълкува като някакъв вид конфликт на интереси?

Милен Велчев: В никакъв случай.

Дълго време бяхте в сянка, изведнъж изскочихте с една руска банка, която се оказва основен претендент за "Булгартабак". Как се срещнахте банката, вие и "Булгартабак"?

Милен Велчев: Сделката с "Булгартабак" беше вече започната от банката, когато се включих в нейния екип. Имаше известно съвпадение по едно време, макар че и аз взех участие в реализацията на сделката, и не само в България, повече със срещи в Москва. Имаше доста инстанции във и извън ВТБ, с които трябваше банката да се включи в тази сделка, защото капиталите й в голямата си част са собственост на руската държава. Част от акциите се търгуват на най-големите международни борси, а има и доста уважавани западни инвеститори.

Какво беше за вас политиката - трамплин към финансово утвърждаване?

Милен Велчев: Едва ли, аз си имах достатъчно добра финансова кариера преди политиката. Но ми даде възможност за създаване на контакти, за опознаване на работата на държавната администрация.

Помогна ли ви да станете по-богат?

Милен Велчев: Не, не ми помогна да стана по-богат. Не съм станал и по-беден. Щях да съм по-богат, ако не бях влязъл в политиката. Ако сложа нещата на кантар, няколко неща от министерската ми кариера са по-значими, от нещата които съм постигнал в живота си.

Милен Велчев: Има някакъв конфликт между опит и младост. Хубаво е човек да е млад и дръзновен, но и опитен. Това трудно се съчетава. Според мен наистина опитът е важен и необходим, но за да управляваш страна в преход като България, трябва да си по-малко обременен. Ако бях министър на 55 години, сигурно нямаше да се впусна в данъчни реформи и в сделки с еврооблигации.

Какво се случи с дълга?

Милен Велчев: Дългът намаля драстично. През 2013 година държавата трябва да плати малко над 800 милиона евро.

Имахте ли лична полза от тази сделка?

Милен Велчев: Само морална. Не съжалявам, че съм имал повече самонадеяност.

Какво се случи с така наречения "яхтен скандал"?

Милен Велчев: Нищо не се случи на тази яхта. Когато покойният Иван Тодоров беше взривен на "Цариградско", не знаех какъв е този човек. Не знаех кой е, нито с какво се занимава.

Тогава Вие и Бойко Борисов бяхте подали оставки, а царят трябваше да прецени кой е прав и кой е крив?

Милен Велчев: Не, това беше в различен период. Моята оставка дойде по-късно и с други мотиви. Не беше това причината, за да си подам оставката.

Затворих тази страница, не знам откъде са снимките, не видях смисъл да правя разследване.