Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep NV очаква да получи най-малко 7 млрд. долара за застрахователния си бизнес в Азия и вече е привлякла интерес от потенциални кандидат-купувачи, между които и MetLife Inc., информира Bloomberg, позовавайки се на източници, близки до компанията.

ING планира да предоставя ограничена финансова информация за активите си до средата на април според същите източници. AIA Group Ltd., Prudential Financial Inc., KB Financial Group Inc. и Manulife Financial Corp. са сред другите компании, проучващи възможността да се включват в наддаването.

По нареждане на Европейския съюз ING трябва да продаде целия си застрахователен бизнес до края на 2013 г., като условие за одобряването на получената държавна помощ. Компанията се отказа от плановете си да създаде азиатско-европейски застраховател чрез първично публично предлагане на акции и обяви, че може да продаде азиатското си подразделение, предвид по-големия интерес към него.

AIA, Prudential Financial, MetLife, Manulife и KB Financial са наели консултанти, които да проучват евентуални оферти за активи на ING.

Компанията за финансови услуги Banca Generali SpA, която е контролирана от най-големия италиански застраховател, и Great Eastern Holdings Ltd. също са демонстрирали интерес към активи на ING.

Търгът за азиатското застрахователно подразделение на ING може да не включва смесените компании в страни като Китай и Индия според един от източниците. ING иска да продаде целия си застрахователен бизнес в Азия в една сделка, въпреки че може да обмисли отделянето на дейността в Южна Корея. KB Financial, която е собственик на най-голямата корейска банка, обяви в петък, че се интересува от закупуването на застрахователната дейност на ING в страната.

ING може да получи около 5.8 млрд. евро (7.7 млрд. долара) за застрахователния си бизнес в Азия според анализатори. Това би донесло на компанията около 4.2 млрд. евро кеш, след като плати задълженията си.

ING също така планира да продаде подразделението си за управление на активи в Азия, което може да се случи още през април. За него компанията може да получи между 500 млн. и 1 млрд. долара.