Доларът се търгува на 0.2% от най-ниската си стойност спрямо еврото през този месеца, следствие на спекулациите за запазване на стимулите от страна на Фед за поддържане на ръста на щатската икономика.

Зелените пари поевтиняха спрямо 15 от 16-те основно търгувани валути през тази година. Вчера коментарите на председателя на Фед – Бен Бернанке, съдействаха за повишаване на очакванията за трета програма за стимули.

Китайският юан, южнокорейският вон и филипинското песо поскъпнаха, след като азиатските индекси последваха глобалното рали. Търсенето на евро бе подкрепено от перспективите лидерите на стария континент да увеличат размера на фонда за борба с кризата през тази седмица.

„На щатския долар ще му е изключително трудно да отбележи поскъпване“, коментира Андрю Солт, стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Коментарите на Бернанке правят много вероятна трета програма за стимулиране“, допълва още специалиста, цитиран от Bloomberg.

Доларът се търгува при нива от 1.3354 спрямо еврото, което е близо до най-високата му стойност от вчера при 1.3368, невиждана от 29-ти февруари насам.

Зелените пари са поевтинели с 3% през тази година спрямо единната валута.

Йената се търгува без съществена промяна спрямо долара, при нива от 82.85 йени, когато отбеляза ръст от 0.6% спрямо щатската валута.

Индексът, следящ азиатските пазари MSCI Asia Pacific Index, се повиши с 1.2%, следвайки повишението от 1.2% на този следящ представянето на световните такива.

Според анализатори от UBS AG единната валута може да поскъпне до 1.3489, което би било най-високото й ниво от 2 декември насам, след като вчера затвори над ключово ниво на съпротива.

„Европейската валута преодоля съпротивата в диапазона 1.3294-1.3303 и задейства стопа на наскорошните ни къси препоръки“, коментира Ричард Адкок, валутен стратег в UBS в Лондон, цитиран от Bloomberg.