Прието е да се смята, че най-неадекватните и груби шофьори са мъжете зад волана на лъскави джипове. В Англия за най-груби се смятат водачите на BMW. Австралийско проучване показа, че и едните, и другите са несправедливо набедени за най-големите простаци на пътя.

Компанията от Австралия Newspoll проведе изследване с участието на почти 4 000 доброволци, което показа, че водачите на джипове са истински ангели в сравнение с шофьорите на типично градски возила.

Последните всеки ден изминават десетки километри по пътищата на мегаполисите, проявявайки своето шофьорско Аз. Много собственици на компактни градски автомобили проявяват склонност да се престрояват, засичайки пътуващите редом автомобили (46%).

60% редовно ругаят и „благославят роднините“ на останалите шофьори.

Една пета умират да си поиграят на учители, наказвайки тези, които според тях не карат както трябва, като преднамерено ги засичат, натискат клаксона или влагат цялата си изобретателност да затруднят движението им.

На този фон едва една трета от шофьорите на джипове са склонни да се вживяват като крале на пътя, а 47% се карат с околните.

И което е най-удивително- най-често шофьорите на малки коли са жени. Именно милите дами в своите малки, ярки возила проявяват най-явно агресията си на пътя, най-често крещят и най-често показват неприлични жестове.