Йената поскъпна спрямо всички основни валути, след като азиатските индекси последваха щатските в посока надолу, което повиши търсенето на спасителните валути.

Спекулациите за репатриране на печалбите от чужбина на японските компании бяха друг фактор, който подхрани повишението на японските пари, в която фискалната година приключва на 31 март.

Йената поскъпна с 0.4% спрямо долара до 82.45 йени рано тази сутрин. Повишение отбеляза и спрямо еврото, към което поскъпна с 0.3% до 110.10 йени от вчера, когато се повиши с 0.8%.

Еврото се търгува с леко повишение спрямо долара при нива от 1.3334. Единната валута достигна на 27 март най-високата си стойност от 29 февруари при ниво от 1.3386.

Напълно е възможно да станем свидетели на тест на посоченото ниво преди трайно оттласкване надолу, ако то за пореден път се окаже непреодолима граница.

„Йената изглежда много силно обвързана със случващото се на фондовите пазари“, коментира Грег Гибс, валутен стратег в Royal Bank of Scotland Group Plc., цитиран от Bloomberg. “По-склонен съм да купувам, отколкото да продавам йени при тези нива“ допълва специалистът.

Данни за продажбите на дребно в Япония също подкрепиха йената, като те са се повишили с 3.5% през февруари на годишна база, което бе третото им поредно месечно повишение. Средните очаквания на анализаторите бяха за повишение от едва 1.4% за месеца.

„Налице е търсене на йени в края на фискалната година“, коментира Кацуо Шираи, трейдър в Union Bank NA, цитиран от Bloomberg. “Смятам, че йената ще отслабне, ако се задържи при нива от 82 йени за долар“, допълва още специалистът.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asia Pacific Index се понижи с 0.8% днес, следвайки спада от 0.8% на световните индекси.

Търсенето на евро бе подкрепено от предстоящата среща на финансовите министри на еврозоната, на която ще бъде обсъждано обединяването на двата спасителни фонда за Европа.

Еврото е поскъпнало с 0.6% през тази година, докато за същия период доларът е поевтинял с 2.4%. Най-много е загубила от стойността си японската йена – 9.9%.