Йената поскъпна спрямо всички основни валути, след като инвеститорите се върнаха към спасителните валути на фона на спада на щатските и азиатските индекси.

Еврото се търгува близо до едноседмичния си максимум спрямо долара преди срещата на финансовите министри на Стария континент, на която се очаква да бъде увеличен фондът за борба с дълговата криза.

Зелените пари се повишиха спрямо австралийската и новозеландската валута преди доклада за поръчките на дълготрайни стоки в САЩ, които се очаква да са се повишили през изминалия месец.

„Щатските индекси се понижиха и бяха последвани от азиатските. Ако фондовите пазари продължат да са под натиск в бъдеще, най-вероятно австралийският долар и еврото ще продължат да поевтиняват спрямо йената“, коментира Лий Уай Тък, валутен стратег в Forecast Pte, цитиран от Bloomberg.

Йената се повиши спрямо долара с 0.3% до 82.95 йени, както и с 0.3% спрямо еврото до 110.45 йени.

Австралийският долар поевтиня с 0.2% спрямо щатския, като толкова загуби и новозеландският долар.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, MSCI Asia Pacific Index се понижи днес с 0.5%. Широкият Standard & Poor’s 500 поевтиня с 0.3% вчера, а европейският широк Stoxx Europe 600 Index се понижи с 0.5%.

Поскъпването на йената бе подпомогнато и от спекулациите за репатриране на печалби от японските компании от чужбина преди настъпването на края на фискалната година на 31 март.

Търсенето на евро пък бе подпомогнато от очакванията на пазара за решение за увеличаване на фонда за борба с дълговата криза при срещата на европейските финансови министри на 30-ти март в Копенхаген.

В началото на седмицата германския канцлер Ангела Меркел обяви, че страната й най-вероятно ще подкрепи подобно решение.