Монголците! Споменаването на това име карало света да трепери през XIII век, но от много време Монголия е дискретна държава и, ако сега я споменаваме, причината е, че това е страната с най-висок икономически растеж през 2011 г. (17.3%) Прогнозата за икономическия ръст на монголската икономика през 2012 г. също е обещаваща - 15%. Това много добро представяне подтикна правителството на страната да се представи на световния пазар на облигации.

Така Монголия навлезе на международните финансови пазари, емитирайки облигации през своята банка за развитие. Въпреки че сумата е скромна (580 млн. долара), това е нов етап за страната, която в много аспекти от икономическа гледна точка е интересна. На нейната икономика може да се обърне внимание както в плана на международна специализация, така и през проблема с т. нар. „страни- граници“.

Монголия развива своята минна индустрия, благодарение на големите си залежи от подземни богатства като мед и въглища. Съседството с Китай й позволява да се възползва от растежа на Поднебесната, която й е естествен търговски партньор с голям търсене на суровини.

Това на фона на мнението, че Монголия е страна, в която се живее на кланове, и трудно се развива икономическа дейност заради най-суровия климат на земята (от -40 градуса през зимата до +40 градуса през лятото). Което показва, че „доброто“ и „лошото“ географско разположение е въпрос на оценка на времето и на твърде относителни фактори.

От гледна точка на икономическата специализация, Монголия е типичен пример за икономика, съсредоточена върху няколко експортни продукта. Този тип икономика, близък до типа на петролните държави в Близкия изток, едновременно отваря много възможности, но и крие много опасности.

Еуфорията от откриването на нова икономическа рецепта често води до никъде, когато към това се прибавят политически опортюнизъм и управленски проблеми- това води до лошо разпределение на приходите от износа.

В допълнение монголската икономика в голяма степен зависи от цените на металите, които пък имат склонност да са нестабилни. Това намалява хоризонта за държавата и частните предприемачи и им пречи за дългосрочни инвестиции (фактор, гарантиращ бъдещия икономически растеж).

Казано с една дума Монголия съдържа всички проблеми на една страна-граница, която предлага потенциал за бурно икономическо развитие, но която не е встрани от икономическите катастрофи. Дали тя ще успее да запази високото си представяне?

Засега пазарите казват „Да“, ако се има предвид приема на монголските облигации. Облигациите на Mongolian Mining Corporation също получиха висока оценка, като ценни книжа за 600 млн. бяха презаписани за 4.5 млрд. евро, което показва апетита на инвеститорите и вярата им в Монголия както на държавно ниво, така и на частно.