Доларът поевтиня спрямо повечето основни валути, вследствие на признаците за по-добро възстановяване в САЩ, което ограничи търсенето на нискорискови валути. Повишението на щатските индекси също съдейства за това.

Зелените пари продължиха спада си спрямо новозеландския долар, преди щатското правителство да изнесе данните за машинните поръчки, които се очаква да са регистрирали ръст през февруари.

Австралийската валута промени посоката си на повишение спрямо зелените пари, след като централната банка на страната запази нивото на лихвите без промяна.

Йената поскъпна на фона на залозите на спекулативните трейдъри срещу валутата.

„Силни данни за щатската икономика безспорно съдействат за положителните очаквания за световния ръст и внасят стабилност“, коментира Грег Гибс, валутен стратег в Royal Bank of Scotland Group Plc., цитиран от Bloomberg. “Щатската валута има навика да се представя по-лошо в подобна среда“, допълва специалистът.

Доларът поевтиня с 0.1% спрямо йената до 82 йени, след като по-рано регистрира най-ниска стойност от 81.56 йени, което бе най-малко от 9 март. Зелените пари поевтиняха с 0.1% спрямо еврото до 1.3339.

Машинните поръчки в САЩ се очаква да са се повишили с 1.5% през февруари, след понижението им с 1% през предходния месец, показват средните очаквания на анализаторите.

Индексът ISM в производствения сектор се очаква да се е повишил до 53.4 пункта през март, в сравнение с 52.4 пункта месец по-рано. Стойността на показателя над 50 сочи ръст в сектора.

„С настоящите признаци на подобряваща се икономика, пазарът все още се опитва да установи колко добро и трайно ще е то и дали ще има трета програма на обратно изкупуване на облигации от Фед“, смята Ема Лоусън, валутен стратег в National Australia Bank Ltd., цитирана от Bloomberg.

Австралийската централна банка запази нивото на лихвите непроменено при 4.25% за трети пореден месец, след като понижиха нивото им два пъти от последното тримесечие на 2011 година.

Австралийският долар се понижи с 0.2% до 1.0403 спрямо щатския, след като по-рано се повиши с 0.4%.

Еврото пък може да се насочва към по-нататъшни загуби спрямо долара според Къри Макнийл от Bank of America Corp., след като единната валута се е понижила под двуседмичната трендова линия при ниво от 1.3312.