Общо 653 683.61 лв. е похарчил президентът Георги Първанов за 10-те приема по време на двата си мандата. По традиция те се превръщаха в светското събитие за политиците на годината и на него дамите имаха възможност да демонстрират тоалетите си, а мъжете да покажат половинките си.

Най-скъпият прием, който дава двойката Първанов-Марин за десетте си години на върха на държавата, е последният за първия им мандат. Той е за 24 май 2006 г., а сметката за него е 49 799.68 лв., сочат данните от справката на администрацията на президента, поискана от "24 часа" по Закона за достъп до обществената информация. По онова време още не са ясни кандидатите за президент на партиите и най-вече какви са намеренията на Бойко Борисов. През април 2006 г. се учредява и сдружението ГЕРБ, което не крие амбицията си за президентския пост. Всички анализатори сочат Борисов за следващия президент и Първанов е решил да се раздели с богата трапеза на последния си прием като държавен глава. Борисов обаче избира да е кмет и това разчиства пътя към победата на Първанов за втори мандат.

По сума на второ място е приемът, който е на финала на тройната коалиция - за 24 май 2009 г. Той струва на държавата 44 174.79 лв. Събитието е месец преди парламентарния вот.

В началото и в края на мандата си експрезидентът е доста по-скромен. За първия си прием на 3 март е дал само 23 424,57 лв., а за последния на 24 май миналата година - 30 089.42 лв.

По традиция на приемите на Първанов присъстваха Желю Желев, посланиците, депутатите от БСП, ДПС, НДСВ, но нито един от сините и много малко от ГЕРБ. Когато бе кмет, Борисов не се появяваше в залите на НИМ, но откакто стана премиер, е уважил единствено приема за 3 март през 2010 г. Дори се появи с приятелката си по онова време Цветелина Бориславова.

За 24 май президентът канеше известни писатели, художници и дейци на културата, както и много заслужили учители от различни краища на България, които пристигаха с автобуси в "Бояна".

В края на мандата интересът към това светско събитие бе много малък, дори вицепрезидентът Ангел Марин не се появи на последния прием за 24 май 2011 г. Така той избегне обясненията по повод слуха, че го гласят за кандидат-президент от ДПС. Станишев също не го уважи, предчувствайки какво следва от излизането на Първанов на политическия пазар.

Раздаде ордени и медали за близо 400 000 лв.

308 ордена "Стара планина първа степен” е връчил през двата си мандата президентът Георги Първанов. Изработването им е струвало на бюджета на държавния глава 141 514,31 лв., показва справка от администрацията на "Дондуков" 2, предоставена на "24 часа" по Закона за достъп до обществената информация. Това е най-високото държавно отличие, което се дава на хора със заслуги към родината. Около 460 лв. е цената на отличието. Общо за изработването на връчените от президента Първанов ордени и медали са платени 396 966.76 лв. през двата му мандата.

Първанов често бе критикуван, че не използва другите степени на ордена, а награждава всички с най-високото. За сравнение - "Стара планина втора степен” са получили само 48 българи, а "Стара планина с лента" - 39. С лентата се дава на чужди държавници.

Следващото по предпочитание от експрезидента отличие е "Мадарски конник". Той също е с две степени, като с първата е отличил 120 българи, а с втората - 57. Орден "Кирил и Методий" също е с две степени. На първата се радват 64 души, а на втората - само 15. Това отличие се дава обикновено на дейци на културата и най-често това ставаше на церемонии около 24 май.

Има и друга категория, която Първанов много не е предпочитал - "За гражданска заслуга". С първа степен на това звание са наградени само петима. Това са македонецът Георги Костовски от Скопие, който заедно с баща си и братовчед си спаси 15 българи във водите на Охридското езеро. Заедно с него това отличие получиха и капитаните и членове на екипажа на корабите "Александрия" и "Кристина", които също помагаха за спасяването на българите от езерото.

С медал "За заслуга" Първанов е отличил 12 души.

Най-големите скандали около ордените остават отличията на Ахмед Доган и на вицепрезидента Ангел Марин. Доган бе удостоен със "Стара планина първа степен" в деня на своя 50-годишен юбилей на 29 март 2004 г. Правителството взе решението, като се мотивира със "заслугите му в изграждането и утвърждаването на демокрацията, етническия мир и духа на толерантност". Въпреки общественият дебат достоен ли е за това отличие, на церемонията Сокола заяви, че получава ордена в противоречие с вътрешните си принципи. Няколко месеца по-късно той обаче демонстративно го върна в знак на протест, че бившият главен прокурор проф. Васил Мръчков е предложен да получи същия орден. "Не може палачът и жертвата да бъдат на един и същ подиум за заслуги към изграждане на демократична България", заяви Доган тогава. Мръчков беше награден с орден "Кирил и Методий".

Вицепрезидентът Ангел Марин също върна ордена си "Стара планина първа степен" с мечове (за военни) след скандал с премиера Бойко Борисов на 13 януари т. г. Дни по-рано той му бе връчен от президента за особени заслуги за изграждането на Сухопътните войски, за приноса му за военно-патриотичното възпитание на младите хора, както и за 70-годишния му юбилей. Малко по-късно се разбра от стенограмата на МС, че Борисов е изразил съмнение за заслугите на Марин, "който помилвал толкова престъпници", макар самият той да се е подписал под предложението за президента. След това пък направи сравнение, че кучето, което открило трупа на изчезналата Мирослава от Перник, се радвало на пържоли така, "както Марин на ордени". Това преля чашата и няколко часа по-късно в гневно изявление по повод "словоблудството на Борисов" вицепрезидентът обяви, че връща ордена си.

През юни 2003 г. и художникът Светлин Русев отказа да приеме орден "Стара планина" за 70-годишнината си заради това, че не е награден и поетът Константин Павлов. Тогава Русев написа писмо до президента Първанов, в което нарече пропускането на Павлов "историческа несправедливост". Държавният глава отвърна, че намира аргументите му за справедливи.

GSM

13 051 лв. е изговорил президентът Първанов по мобилния си телефон за двата си мандата, сочи справката от "Дондуков" 2. Вицепрезидентът Ангел Марин е бил по-кратък - за 8386 лв.

Най-приказлив е бил главният секретар на президентството, защото неговата сметка е за 18 724 лв. След него е сумата на началника на кабинета, който в първия му мандат бе Георги Караславов, а във втория - ген. Никола Колев. Общо двамата са навъртели 17 805 лв. Президентските секретари пък са изговорили за 10 години 420 589 лв.