Инвеститорите не са единодушни относно посоката на индекса на сините чипове SOFIX през настоящата година, показа анкета на Profit.bg.

Общо 37% от включилите се в анкетата на сайта на Profit.bg петстотин тридесет и двама участници смятат, че индексът ще се повиши до края на годината.

44% от анкетираните прогнозират понижение, докато според 19% индексът няма да се измени до края на годината от настоящите си нива.

Най-голям е процентът на инвеститорите, които прогнозират повишение на индекса до 20%, като този отговор е даден от 27% от участниците.

Понижение до 20% очаква втората най-голяма група анкетирани – общо 21%.

Броят на участниците, прогнозирали ръст над 20%, и тези, очакващи спад от над 20% , също е близък: съответно 17 и 16% от участниците.

Това като цяло е добра тенденция, като се има предвид, че очакванията на инвеститорите често са контраиндикатор.

Нека да припомним, че изминалата година, през която инвеститорите бяха изключително „бичи“ настроени в своите очаквания, индексът на сините чипове отбеляза сериозно годишно понижение.

Сериозни поводи за оптимизъм дават и финансовите съотношения, при които се търгува индексът. При съотношение цена-печалба от едва 4.96, индексът ни е един от най-евтините в Европа и дори в целия свят.

Едно сравнение с останалите страни по света ни доказва това. Така например съотношението е при около 11.5 за развиващите се страни, малко под 10 за развиващите се такива в Европа и Африка, около 11 за Китай, 17.5 в Индия, 13 за всички световни индекси, 12.5 за Еврозоната и т.н.

Това съотношение също така е най-ниско през последните четири-пет години.

Значително под едно е и съотношението цена-счетоводна стойност на родния индекс на сините чипове със стойност от 0.78.

От друга страна индексът се търгува около най-ниските си стойности за последната една година, като ключовото психологическо ниво от 300 пункта проявява признаци на непреодолима подкрепа.

Добри новини има и по отношение на нивата на индекса, съпоставени с пълзящите му средни величини. Макар стойността му в момента да е под 50-дневната пълзяща средна, индексът е едва на пет пункта от нея, което прави връщането му над посочената линия изключително възможно.

Това в съчетание с наближаване на активния отчетен сезон може да постави началото на една по-широка възходяща корекция.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции