Малко над 40 минути продължи днешното извънредно заседание на Народното събрание, на което присъства и премиерът Бойко Борисов. ГЕРБ, "Атака", независимите депутати и Синята коалиция гласуваха "за" отпадане на точката за гласуване на вот на недоверие. Коалиция за България беше "против", а от ДПС не участваха в гласуването, съобщава БНР.

Любен Корнезов от БСП припомни, че с днешното решение ще бъде създаден прецедент, който ще бъде използван оттук нататък. Той припомни, че пред оттеглянето няма точка, за която депутатите да се позовават. „Въз основа на кой текст от Конституцията или на който и да е закон оттегляте подписа си?“, попита той. От БСП настояха отново да има дебати и гласуване на вот на недоверие.

Корнезов се обърна към премиера Борисов с думите: Трябва да има дебати, а утре и гласуване. Не ми е ясно защо ГЕРБ се страхува от тези дебати. Поне господин министър-председателю, Вие изглеждате смел човек, защо се страхувате от дебатите днес? Нашето дело за АЕЦ "Белене" е право дело. Ако не днес, утре ще победим другари.

Искра Фидосова от ГЕРБ припомни случай от 1993 г. с определение на Конституционния съд по оттегляне на подписи, но не за вот на недоверие: И този Конституционен съд, в който и вие господин Корнезов тогава присъствате, казва, че няма пречка след полагане на подписа си един народен представител да го оттегли. Това е негово конституционно право, дори и тогава, когато става дума за конституционна процедура - било вот на недоверие или по отношение на искане на тълкувание и произнасяне с решение на Конституционния съд по друг казус. Съществува възможност отделни народни представители да оттеглят подписите си, когато това нещо е направено преди Конституционния съд да се е поризнесъл и съответно преди да се е стигнало до гласуване на решение, какъвто е нашият случай.

Премиерът Бойко Борисов стана свидетел на тези разговори, но призова депутатите да не се занимават с юридическите хватки. Според него БСП трябва да се плаши от дебат, защото щяло да стане ясно, че не са искали да строят АЕЦ "Белене".

Припомняме, че от "Атака" оттеглиха подписите си за вот на недоверие срещу правителството заради спиране на строителството на АЕЦ "Белене", защото смятат, че БСП си прави реклама, в която представя идеята за референдум за АЕЦ "Белене" за своя. Волен Сидеров заяви, че това е некоректност, на която не можем да отговорим по друг начин, освен да оттеглим положените подписи.

От БСП видяха в действията на "Атака" сделка за запазване на парламентарната група, която е на санитарния минимум от 10 души, а напоследък за двама от нейните членове се говореше, че смятат да я напуснат. Предполага се, че става дума за Николай Пехливанов и Огнян Стоичков, които не се подписаха под искането за вот на недоверие още преди Великден. Сергей Станишев намекна дори и за натиск от ГЕРБ - твърдения, които останаха некоментирани от мнозинството.

Внасянето на четвъртия по ред вот на недоверие към кабинета "Борисов" ще бъде запомнен и с отказа на ДПС да го подкрепи. Според Движението вот на недоверие трябва да бъде искан по икономически въпроси, но не и за проект, който е грешка. Дори от ДПС да се бяха съгласили, нямаше да има достатъчно гласове за прокарването на вота на недоверие.