Докато в Кан тече юбилейното издание на шестдесет и петия филмов фестивал, нека си припомним няколко туристически обекта, прочули се благодарение на киното – от Италия до Тунис, през Швейцария и дори Тайланд:

Капри, Вила Малапарте

Да започнем с една piazetta в Капри, където малка пътека се спуска към морето и потъва в средиземноморска растителност. След 45 минути път под изгарящото слънце като мираж, в пълна изолация, се появява Вила Малапарте- паралелепипед от червена тухла, на ръба на една висока скала. Жан-Люк Годар превръща тази къща в в легенда, като я избира за декор на своя филм Le Mépris с участието на Бриджит Бардо, Мишел Пиколи и Фриц Ланг. Вилата, принадлежала на италианския писател Курцио Мапарте, е достъпна само по два начина- единият е близо двучасов преход от централната част на о-в Капри; другият- по море, последван от изкачване на 99-те изсечени в скалата стъпала.

Именно по тези стъпала, облечена в жълта роба, слиза Бриджит Бардо и извиква на Мишел Пиколи, който я следва: "Не ме докосвай. Не, не те обичам вече ... ". Няколко думи, панорама, музика, която се връща като вълна, химн на меланхолията... Бардо и „Малапарте“ са вече икони.

Нова надежда за Татуин

В южната част на Тунис има древен път, по който керваните пътували преди да пресекат пустинята Фезан (днешна Либия), за да отпътуват към Судан. Тук имало малък оазис- последната спирка преди безкрайните пясъци. През 1977 г. Джордж Лукас открива този град-Татауин, в Тунис, откъде е взето и името на планетата Татуин в „Междузвездни войни“. Лукас разхожда камерата си до близкото село Матмата, заснемайки невероятните скални жилища. Той открива един хотел - Sidi Driss, който превръща в убежище на Анакин Скайуокър.

Друго място- на час път от Татауин, насред самата пустиня, също е запечатано. Няколко футуристични иглута са построени край пресъхналото езеро, а самите жители участват като статисти в сцените. Днес всичко това е туристически обект, до който се стига с джип 4х4.

Шилторн- планината 007

В сърцето на Швейцария, в кантона Берн, се издига планината Шилторн. Върхът на височина 3 000 м е един от най-високите туристически обекти в планинската страна. Той разкрива гледка към планините-звезди в региона- Айгер, Мьонх, Юнгфрау, разполага с лифт и ресторант и всяка година е посещаван от над 400 000 души. Славата си Шилторн дължи на агент 007. Прочутият агент е изигран от световно непознатия Джордж Лейзънби през 1968 г. Атака по всички правила, преследване със ски, спускане с бобслей, чудовищна лавина са част от приключенията, с които се сблъсква Джеймс Бонд в Шилторн.

Днес култови сцени от филма се прожектират непрекъснато в киносалона, построен под ресторанта на върха. Окончателното завършване на сградата е подкрепено финансово от продуцента на филма.

Плажът Koh Phi Phi

Съвсем близо до о. Пукет има един райски остров. Мек пясък, скали, изумрудени заливи, прозрачните води на лагуната... В тази обстановка Дани Боил снима „Плажът“ с Леонардо ди Каприо и Вирджин Ледойен. Филмът има противоречив успех, а в Тайланд дори се стига до съдебен процес. Продуцентът бе обвинен в унищожаване на оригиналния стил на острова, превръщайки го в "рай на киното", и по-лошо, петни името на страната.

Но след цунамито от 2004 г. властите оцениха, че славата има и добра страна. Хиляди посетители в крайна сметка мечтаят за това: безлюден плаж, целувката, като тази обменена от Леонардо и Вирджиния ... Животът понякога е като във филмите.