Услугата All Inclusive (всичко включено в цената) да се предлага само в хотели с 4 или 5 звезди. Това предложи вчера шефът на Асоциацията за безопасност на храните Йордан Войнов. Ведомството вече внесло предложение за необходимата поправка в наредба на министерството на икономиката, пише в. Труд.

В момента оферти за почивка All Inclusive предлагат почти всички тризвездни бази в страната. Те са и най-предпочитани от българите заради по-достъпните цени.

Ако новите правила бъдат одобрени от правителството, тризвездните хотели ще могат да предлагат пълен пансион на гостите си само ако имат достатъчно голям ресторант. В него те трябва да могат да хранят наведнъж поне 60% от туристите си.

“Ако легловата база например е със 100 места, капацитетът на ресторанта трябва да е за поне 60 души”, обясни Войнов.

Целта на промените е да се подобри обслужването. “Натъкнахме се на аномалии, при които хотел с капацитет от 1000 легла, има мястото за изхранване за 30 души. А това е недопустимо”, каза Войнов.

Според представители на туристическия бранш обаче промяната ще накърни свободната конкуренция между хотелите.

“Това е пълна простотия! Държавата трябва да спре да се меси. Собствениците трябва сами да определят какви услуги да предлагат”, коментира пред “Труд” Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара.

Той допълни, че според правилата в бранша луксозните хотели не би трябвало да изхранват гостите си на блок маса, както е при All Inclusive, а да ги обслужват със сервитьори.