Много хора напускат Уолстрийт, за да търсят възможности в други поприща. Голяма част от тях споделят, че опитът им във финансовата сфера им е дал възможности за правилна преценка и откриване на добри възможности, пише финансовото издание CNBC.com.

А ето и към кои сфери и бизнеси са се насочили някои от бившите финансови специалисти (опит, който може да е ценен и за родните финансисти, предвид на тоталната апатия към и на БФБ).

Джейми Кътч

През 90-те години Кътч е работил за щатската инвестиционна банка Merrill Lynch. Когато не е търгувал на NASDAQ, той е бил страстен почитател на виното, хоби, което е развил. През 2005 година без всякакъв опит решава да издигне хобито си на професионално ниво и да произвежда в Калифорния собствени вина. В крайна сметка поетият риск му се отплаща, като вина с неговата марка се сервират в някои от най-добрите ресторанти в Сан Франциско.

Като ключ към успеха си Кътч споменава опита си във финансовата сфера.

Джон Цимер

През 2006 година Цимер приема работа в Lehman Brothers в сектора на недвижимите имоти. Той обаче не се чувства на място на тази позиция и две години по-късно напуска, за да основе собствена компания за „споделяне на пътувания“.

Цимер още помни, когато майка на негов приятел го упреква как може да напусне сигурна компания като Lehman, за да основе собствен бизнес.

Артър Кейд

Кейд започва кариера в American Express Financial Advisers, след като завършва Temple University, но това не е било точно за него, както той сам се изразява. През 2009-та година напуска и се опитва да стане актьор и модел, но и тук не успява. Днес той е направил кариера в онлайн токшоу за звезди.

От началото на шоуто на гости са му били над 300-400 известни личности, с които е правил интервю.

Дженифър Симонети-Брайън

Тя е била бизнес сътрудник в Citibank, като напуска след четири години на работа по 17 часа на ден. По време на бизнес обяд е била очарована от вино и се записва на класове за тестване на напитката. Приема работа в търговска верига с годишно заплащане от 30 000 долара, което е било значително по-малко от годишното й възнаграждение във финансовата институция.

Търпението й обаче се възнаграждава и днес тя е една от 30-те сертифицирани сомелиери.

Джон Стайн

Той е бил главен консултант във First Manhattan Consulting Group, напуснал през 2006 година, за да основе Betterment.com, брокерска онлайн компания.

„Знаех че искам да стартирам бизнес и имах идея за името още преди да знам с какво точно ще се занимавам“, коментира Стайн. „Все още искахме да правим пари, но да го правим по начин, по който да е по-добър за клиентите. Затова направихме най-автоматизираната и потребителски ориентирана система, която някога е съществувала“, допълва той.

Маниша Вора

Започнал своята кариера като инвестиционен банкер в Citigroup. Голяма част от срещите му са се осъществявали в галерии на изкуството. Това му дава интересна идея и през 2008 година заедно с уебдевелопъра Дилан Феърийд основат сайта Artlog.com, в който се намира информация за над 4000 музея и галерии.

Кевин Селви

Някои хора работят години във финансовия сектор, преди да решат да направят нещо ново. Това не важи за Селви, който изкарва стаж в Lehman Brothers, когато е бил на 22, и напуска Barclays на крепката възраст от 24 години.

Днес той е изпълнителен директор и главен технолог в компанията Crazy Mountain Brewing Company в Колорадо.