Total печели правата за проучване и добив на природен газ в Черно море. Френската компания ще разработва находища в блока "Хан Аспарух", съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Министерски съвет, цитиран от bTV.

По думите му от Total предоставили най-добрата оферта за извършването на тази дейност.

„Бързо оценихме офертите – най-добрата е от компанията Total, която ще работи с OMV и Repsol . С това проучване се залага много за диверсификацията на доставките на природен газ за България”, каза пред журналисти Добрев.

Представител на печелившата компания коментира, че процедурата е била „почтена и прозрачна”. „От наша страна и от страна на партньорите ни съществува голямо желание да се проучват възможностите на блока "Хан Аспарух", допълни още служителят на Total.

Според експертите на компанията, за да се проучат тези дълбоки води на Черно море, е нужен голям технически потенциал. В района вече е извършено мащабно проучване, направени са геоложки изследвания и се очаква да има най-малко два кладенеца на значителна дълбочина. Прогнозите са проучването да отнеме няколко години.

Към края на миналия месец икономическият министър информира, че общо три компании са подали оферти в конкурса за проучвания и добив на газ в в Черно море. Става въпрос за световни компании - Exxon Mobil, която е световен лидер в проучването и добив на нефт и газ, френската Total и Melrose.

Премиерът поздрави Делян Добрев с избора на фирма за проучване за природен газ в "Хан Аспарух" и коментира, че успешно приключилият конкурс „значи истинска диверсификация”.

„Факт е, че участват най-добрите фирми. Диверсификацията сега ще е много по-истинска и от интерконекторната връзка, която готвим с Турция. Истински се радвам, че се подписа споразумение между Турция и Азербейджан и се надявам, че "Набуко" ще мине през България”, каза още Бойко Борисов.

Той информира още, че комисионната такса, която България ще получава по този проект, е между 2 и 30% - в зависимост от големината на находищата.

„Ние имаме всички уверения, че находището в "Хан Аспарух" ще бъде голямо. Това драстично ще понижи цената на газа и ще помогне във воденето на преговорите за закупуването на нови количества газ. Надявам се бързо да направите своите сондажи, тъй като това е от голямо значение за България”, обърна се премиерът към представителите на печелившия консорциум.