Милиардерът Марк Закърбърг дава ново значение на термина “единият процент”, пише Bloomberg

Основателят на Facebook Inc. (FB) е рефинансирал ипотечния си заем от 5.95 млн. долара за дома си в Пало Алто, Калифорния с 30-годишна ипотека с плаващ лихвен процент, започващ от 1.05%, според обществените дикументи за имота.

Въпреки че почти всички лихвени проценти в САЩ паднаха до исторически нива през тази година, лихвите, които могат да получат заможните хора, са дори още по-ниски, ако са склонни да рискуват с ежемесечната промяна на лихвите, казва Грег Макбрайд, старши финансов анализатор на Bankrate Inc.

Голям ръст в лихвите е малко вероятен в скоро време на фона на индикациите на Федералния резерв, че ще запази основната си лихва близо до 0% поне две години.

“Когато можеш да вземаш пари назаем при лихва под процента на инфлацията, ги вземаш безплатно,” казва Макбрайд.

Двадесет и осем годишният Закърбърг е 40-ият най-богат човек в света с лично състояние в размер на 15.7 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Къщата в Пало Алто е струвала 7 млн. долара през март миналата година и е закупена на името на дружество с ограничена отговорност.

Тридесетгодишната ипотека на Закърбърг е започнала да тече през май с първоначален лихвен процент от 1.05%, който е и минималният за този заем. От юни лихвата се променя всеки месец и е равна на LIBOR + 0.8 процентни пункта. Максималната лихва не може да надхвърля 9.95%.

Месечната вноска по ипотечния заем на Закърбърг за 5.95 млн. долара започва от 19 275 долара.