Лошо време заплашва да помрачи Олимпиадата в Лондон, която започва след 10 дни. Дъждът продължава безмилостно да се сипе над британската столица, а и прогнозата за следващите дни не е благоприятна.

Оказва се обаче, че дъждът далеч не е най-големият проблем за организаторите и властите.

Първият и най-голям проблем остава охраната на Олимпийските игри. Наетата за 284 млн. долара фирма „Джи Фор Ес” успя да предостави само 4 000 от обещаните 10 400 охранители. За да попълни дупката, Министерството на отбраната прехвърля 3 500 войници към вече ангажираните 13 500.

Другият проблем се оказва транспортът. Въпреки специалните коридори за движение, обособени за олимпийците, по шосетата вече настъпи хаос и това причини огромни задръствания, а някои от спортистите дори се изгубиха. Автобусът с австралийските олимпийци обиколи цял Лондон, докато намери правилния път.

Този инцидент даде повод на лондонския кмет Борис Джонсън да се пошегува: „Така поне са разгледали града в по-голяма степен, отколкото иначе биха имали възможност.”

Опасения има и за времето. Месец юни се оказа най-мокрият на Острова за последния половин век и дъждовете продължават. Британският министър на спорта обаче не вярва, че лошото време може да провали игрите.

„Професионалистите във всеки спорт би трябвало да могат да се състезават при всякакви условия - при вятър, жега или дъжд. Световните спортни величия знаят това и са подготвени за всякакви ситуации,” коментира Хю Робъртсън, цитиран от bTV.

За организацията на Олимпиадата са заделени 11 млрд. евро, но в крайна сметка сумата вероятно ще се окаже доста по-голяма.