В сравнение с миналата година, намалява площта на най-търсените апартаменти за покупка.

Половината от купувачите (51%) през първите шест месеца на 2012 г. са се ориентирали към жилище с площ между 50 и 80 кв.м. По-големите апартаменти между 80 и 120 кв.м. и над 120 кв.м. губят по 10% от дела са през тази година, като представляват съответно 33% и 8% от търсенето за периода.

Данните показват, че има повишение на интереса към маломерните апартаменти, които вече представяват 8% от търсенето, сочи проучване на компанията за недвижими Arco Real Estate.

Статистиката показва, че намаляват и бюджетите за покупка на апартамент. Ако през 2011 г. повечето купувачи са планирали да отделят за това между 50 и 80 хил. евро, то през първата половина на 2012 г. техният дял се е изравнил с този на купувачите с търсене между 30 и 50 хил. евро, които са се увеличили до една трета от общия брой.

Данните показват и намаление на търсенето на жилища над 120 хил. евро за сметка на увеличен интерес към маломерните апартаменти с цена до 30 хил. евро.

Централните градски части на София продължават да водят в класацията на най-предпочитаните райони за покупка на жилище в столицата. И през първата половина на тази година най-голямо е търсенето на имоти в центъра на града - малко над 9% от всички запитвания.

Квартал "Борово" се изкачва една позиция - до номер 2, в класацията. Кв. "Манастирски ливади" се придвижва с няколко позиции нагоре и допълва челната тройка с дял от 6%.

Статистиката на запитванията за апартаменти под наем за първата половина на 2012 г. показва, че има повече наематели за по-големи апартаменти. Традиционно най-голямо търсене има за апартаменти с площ от 50 до 80 кв.м. - 61% от получените запитвания за периода.

В сравнение с миналата година значително се е увеличил дела на търсенето на апартаменти с площ над 120 кв.м. За първите шест месеца на годината 15% от наемателите са търсили жилище в тази категория.

Тази тенденция се отчита и при размера на наемната цена, която наемателите са готови да платят. Повече от половината от тях са готови да отделят над 250 евро/месец за наем.

Значително намалява търсенето на апартаменти под 150 евро/месец, за сметка на увеличение на запитванията с бюджет над 500 евро/месец.