Митът, че круизите са скъпо удоволствие е на път да бъде разбит. На туристическия пазар у нас вече се предлагат такива екскурзии и на цена от 200 евро, показа проверка на profit.bg.

Най-популярната дестинация за круиз не само у нас, но и сред европейците, са средиземноморските маршрути. Те се провеждат в две дестинации - Западното Средиземноморие, включващо най-често Италия, Франция, Испания, Тунис и Малта, и Източното Средиземноморие, включващо обикновено Италия, Хърватска, Гърция, Турция, Кипър, Израел, Египет, България и Украйна.

Най-често този тип круизи продължават осем дни (седем нощувки). Едни от най-популярните пристанища, от където тръгват средиземноморските круизи, са тези в Италия – в Генуа и Рим, както и Венеция.

Цените им започват от 200 евро на човек, като варират в зависимост от това колко е луксозен лайнерът и какъв е срокът на пътуването. Традиционно най-евтини са круизите, които обикалят гръцките острови и крайбрежието на Турция. Тяхната продължителност най-често е около пет дни, а сумите на човек достигат до 300 евро.

Освен в морска вода, круизи се организират и по Дунав. Те обикалят големите пристанища по реката, като включват седем нощувки и цените им започват от 400 евро за човек.

Цената на по-екзотичните круизи, като обиколка на Хавайските острови, Бермудите, Карибите, до Аляска или Нова Зеландия, вече са много по-високи. Рядко може да се намери оферта под 500 евро, като не бива да забравяме да включим и самолетния билет до началното пристанище в сметката.

Бюджетът ни трябва да е съобразен с това, че храната на кораба е безплатна, но това не важи за напитките. Да не забравяме и за изискването за откриване на бордна сметка – определена сума в брой (най-често около 200 евро), която обезпечава разходите, направени на борда.

Освен това всеки пътник заплаща допълнителна такса за обслужване – сумите се движат в рамките на 10 евро на ден. В общата сметка не влиза и горивото – за него също се плаща допълнително, като на пътник това струва отново около 10 евро на ден.

Задължително трябва да си планирате разходите и за екскурзиите на сушата, които също не влизат в първоначалната сума, която се заплаща за круиза.