Бангладеш има 152 млн. жители и е 8-мата най-голяма (по население) страна, представена на Олимпиадата.

Въпреки това, тя никога не е печелила медал, а в Лондон ще бъде представена от скромните 4 спортисти, които при това не са покрили норматив, а са с уайлд кард от МОК.

В МОК има 204 държави, от които 80 никога не са стигали до медал. Сред тях са Мианмир и Непал. Тонга има един единствен сребърен медал. Барбадос има един бронзов, а Исландия един сребърен и един бронзов.

Малката държава Бахамски острови има 10 медала, от които 4 златни.

Да се върнем на Бангладеш. Държавата не само, че никога не е печелила медал, но никога не е имала спортист, който да отиде там с покрита квота! Всеки един спортист от Бангладеш, който е бил на Олимпиада, е ползвал уайлд кард от МОК. Комитетът има право да допуска състезатели от държава, която не е покрила норматив, като стимул за спорта в съответната страна.

Това лято Бангладеш ще бъде представена от един гимнастик, един стрелец, един плувец и един състезател на стрелба с лък.

Гимнастикът е американецът Сик Сийзър. Той живее във Флорида, но родителите му са от Бангладеш и има двойно гражданство. Той не се е класирал и отива с уайлд кард, като дори тя първоначално не е била за него, а за състезател от Индия, но Индийската федерация допуснала грешка в документацията на техния гимнастик и Сийзър бил втори в списъка.

ЮБангладеш обича спорта,“ казва Сийзър, „о държавата няма необходимите финанси, за да подготви спортист на световно ниво.“