Най- популярната социална мрежа Facebook (FB) ще обяви идния четвъртък първия тримесечен отчет в историята си на публично дружество. Тогава предстои да разберем какви ще са приходите на компанията и дали ще продължи да разочарова акционерите си и занапред.

През изминалата седмица FB затвори със спад от 2 долара на акция при цена 28.69.

Отчети ще чакаме още от McDonald’s (MCD) в понеделник, Apple (AAPL) - във вторник и Ford (F) - в сряда. Очакванията са данните на водещите американски компании да дадат тласък на пазарите през новата седмица, както се случи с технологичния индекс USTECH100 през миналата. След отличния отчет на Google (GOOG) той покачи стойността си с 1.35% и затвори при 2619 пункта. Останалите американски индекса отбелязаха незначителни повишения - под половин процент.

В Европа положението бе същото с изключение на EUSPAIN35, който за пореден път се срути, реагирайки негативно на новините за задаващи се реформи в Испания и последвалите ги масови стачки и протести. Испанският индекс затвори с понижение от почти 6% на нива от 6240 пункта.

Валутните пазари запазиха посоката си от последните няколко седмици. Еврото продължи да отстъпва позиции спрямо долара и японската йена. В петък EUR/USD и EUR/JPY приключиха сесията с понижения – съответно 84 и 162 пипса по-ниски стойности в сравнение със седмица по-рано. Обратната посока поеха GBP/USD и AUD/USD, които добавиха съответно 40 и 155 пипса за последните пет работни дни.

* Този материал има аналитичен и прогнозен характер, и не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от упоменатите финансови инструменти.

Автор: Андрей Стойчев, Делтасток