Съветите как да се инвестира, са много объркващи. Хората се разделят на лагери, школи и стратегии, след което привличат привърженици в интернет, с книги или по телевизията.

Струва си, особено на фона на днешните волатилни пазари, човек да види какво на практика действа, вместо това какво хората твърдят, че действа.

Вижте няколко съвета на едни от най-уважаваните и успели инвеститори, сега и в миналото:

Джон Тремпълтън: Този път не е различно.

"Четирите най-опасни думи при инвестирането са „Този път е различно“.

Бартън Бигс: Няма зависимости и уравнения, които винаги носят успех.

Количествено базираните решения и уравненията за разпределение на активите неизменно се провалят, защото са проектирани така, че да уловят какво би работило в предходния цикъл, докато следващият цикъл остава загадка."

Бенджамин Греъм: Внимавайте с прогнозите.

"Абсурдно е да се мисли, че обикновените хора някога могат да направят пари от пазарните прогнози."

Джак Богъл: Загубите са реалност на пазара.

"Ако имате проблем да си представите 20% загуба на пазара на акции, въобще не трябва да търгувате."

Филип Фишер: Знайте стойността на вашите инвестиции.

“На пазара на акции е пълно с хора, които знаят цената на всичко, но не знаят стойността на нищо.”

Уорън Бъфет: Бъдете алчни, когато другите се страхуват

"Инвеститорите трябва да знаят, че въодушевлението и разходите са техни врагове. Ако пък настояват да се опитат да влязат на пазара в конкретен момент, трябва да се страхуват, когато другите са алчни и да са алчни, когато другите се страхуват."

Боб Феръл: Не се присъединявайте към стадото.

"Масата винаги купува най-много на върха и най-малко на дъното"

Джереми Грантъм: Осъзнавайте предимството си пред професионалистите.

"Най-големият проблем за професионалистите в инвестирането е да се справят с рисковете за кариерата си и бизнеса – да защитават собствената си работа. Второто проклятие на професионалното инвестиране е „преработването“, причинено от нуждата да се направите на зает. Индивидуалният инвеститор е много по-добре позициониран да изчаква търпеливо за точния момент, без да обръща внимание какво правят другите, което е почти невъзможно за професионалистите."

Кен Фишер: Не забравяйте историята.

"Можете да разработите портфейлна стратегия около безброй възможности. Дори не бихте ставали от леглото сутрин, ако помислите за всичко, което евентуално би могло да се случи. Можете да използвате историята като инструмент за оформянето на приемливи вероятности. След това обръщате поглед към света на икономиката, нагласите и политическите събития, за да определите какво е най-вероятно да се случи, докато не забравяте, че може и ще правите грешки."

Чарлз Елис: Инвестирайте дългосрочно.

"Средният дългосрочен опит в инвестирането никога не е изненадващ, но краткосрочният опит винаги е изненадващ. Сега знаем как да се концентрираме върху доходността, но при управление на риска"

Бил Милър: Мислете как пазарът отразява информацията.

"Пазарът наистина отразява информацията. Но точно както кривите огледала не винаги точно отразяват вашето тегло, и пазарите невинаги точно отразяват тази информация. Обикновено те са прекалено песимистично настроени, когато положението е лошо, и прекалено оптимистично настроени, когато е добро."

Джордж Сорос: Доброто инвестиране е скучно.

"Ако инвестирането е интересно, ако се забавлявате, вероятно не правите никакви пари. Доброто инвестиране е скучно."

Карл Айкан: Системата на корпоративно управление не е ваш приятел.

“В корпоративна Америка имаме раздута бюрокрация. В основата на проблема е липсата на истинска корпоративна демокрация.”

Питър Линч: Пишете си домашното.

"Да инвестираш без предварителна подготовка, е като да играеш покер и никога да не поглеждаш картите."

Джон Неф: Правете това, което е умно, а не това, което е популярно.

"Невинаги е лесно човек да прави нещо, което не е популярно, но точно в тези случаи се правят пари. Купувайте акции, които изглежда зле за по-ненаблюдателните инвеститори, и изчаквайте, докато истинската им стойност бъде осъзната."

Хенри Кравис: Бъдете честни.

"Ако нямате честност, нямате нищо. Честността не може да се купи. Може да разполагате с всички пари на света, но ако не сте морален и етичен човек, на практика нямате нищо."

Рей Далио: Разбирайте системата.

"Една икономика е просто сбор от сделките, които я съставляват. Сделката е просто нещо. Тъй като има много сделки обаче, икономиката изглежда по-сложна, отколкото е всъщност. Ако вместо да я разглеждаме от горе надолу, я погледнем от сделката нагоре, икономиката е много по-лесна за разбиране."