Частни турски компании проявяват интерес за доставка на природен газ за България. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Ние също проявяваме интерес, защото сме решили да либерализираме пазара на газ в страната”, посочи Добрев, цитиран от bTV.

В Анкара той се е срещнал с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и с представители на част от компаниите в частния сектор, които доставят газ в Турция.

Разговорите са били свързани с възможностите за доставка на природен газ у нас. „Всички турски компании, които желаят да правят газови доставки за България, трябва да направят постъпки пред турския регулатор за енергийния пазар”, обясни турският министър на енергетиката.

Още е прекалено рано да се говори как точно ще бъде осъществен този внос на територията на страната, смята Делян Добрев.

„Насърчаваме не само турски компании, но и такива от цяла Европа да използват възможностите за доставка на газ в България”, заяви той.

Предстои да стане ясно доколко турският внос може да се конкурира с газовите доставки от Русия. Либерализацията няма да се случи, ако компаниите, които доставят газ в страната, не предложат по-добри условия, заяви министърът.