Европейската централна банка не разполага с план за излизане на Гърция от еврозоната, съобщи гръцката преса, като цитира високопоставен представител на централата на ЕЦБ във Франкфурт.

„Няма никакъв подготвителен план за оттеглянето на която и да е държава от валутния съюз,” заяви Кристиан Ноайе, член на управителния съвет на банката.

По думите на Ноайе ЕЦБ не може да свърши работата на страните-членки, които трябва да приложат реформи, за да намалят дълговете си и да повишат конкурентоспособността на икономиките си. Той обаче добави, че ЕЦБ трябва да има готовност да се намеси.

„Не бива да се съмнявате в решимостта на управителния съвет на банката и нейната способност да действа в рамките на компетенциите й,” каза Кристиан Ноайе, цитиран от bTV.

В същото време слуховете за излизане на Гърция от еврозоната са по-упорити от всякога. Германските вестници днес се опитват да отговорят на въпроса какво е за предпочитане - излизане от еврозоната или ново отписване на гръцкия дълг.

„Бавна или бърза смърт?” пита в заглавие „Франкфуртер рундшау”, като подчертава, че дълговете и рестриктивните мерки не оставят голямо поле за действие на Гърция. Лошите новини вървят една през друга.

Германски политици искат Гърция да излезе от еврозоната, председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер окачествява евентуално оттегляне на Гърция като „управляемо”.

Натискът върху Атина расте. На Гърция й е нужно ново отписване на дълга или тя ще трябва да напусне еврозоната, отбелязва вестникът.

Австрийският „Пресе” обръща внимание на факта, че рейтинговите агенции Standard & Poor's и Moody's били убедени, че гръцката криза ще продължи да занимава всички. В свой доклад Moody's предупреждава, че след първото отписване на дълга Гърция вероятно ще има нужда от второ такова.

За опасността от гръцки фалит пише и испанският „Ел мундо”. Според изданието „лошото икономическо състояние на Гърция е поставило Брюксел в тревожна ситуация.

Европейската комисия прави всичко възможно, за да предотврати евентуално излизане на Гърция от еврозоната през есента. Дотогава ЕС ще се опита да укроти кризата в Испания и Италия.

Всичко зависи от това дали канцлерът Ангела Меркел ще внесе промяна в отстояваната досега от нея позиция. Вероятността от фалит на Гърция ще ограничи възможностите за подкрепа на Испания и Италия от ЕС, допълва изданието.