Най-старата компания за морски превози във Великобритания - Stephenson Clarke Shipping, фалира заради продължаващата финансова криза и рецесията в страната, предадоха ИТАР-ТАСС и Reuters.

Компанията опита да продаде корабите си и да намали разходите на фона на намаляващия обем на сухи товари, на които разчиташе, като въглища, зърно и желязна руда, отбелязва Reuters.

"След 282 години непрекъснато съществуване Stephenson Clarke Shipping се разори и бе закрита", посочва BBC.

Компанията е създадена през 1730 г. в Нюкасъл и първоначално се занимава с превози на стоки и въглища в Северно и Балтийско море, след което постепенно разширява дейността си към Средиземно море и Атлантическия океан, припомня БТА.

"Сегашните икономически трудности и забавянето на бизнес активността се отразиха катастрофално на компаниите за морски превози във Великобритания", заяви одиторът Алън Кели, цитиран от ИТАР-ТАСС, обявявайки ликвидацията на компанията.

Компаниите за превоз на сухи товари поръчаха множество нови кораби между 2007 г. и 2009 г., когато товарните превози достигнаха рекордни равнища, припомня Reuters. Новите съдове обаче пристигнаха, когато икономическите тенденции се обърнаха.

Stephenson Clarke Shipping продаде последния от шестте си кораба през юли.