Интернет-гигантът Google ще плати най-голямата глоба, налагана някога на частна компания от Федералната комисия по търговията на САЩ.

Компанията трябва да плати 22.5 млн. долара заради обвинения в нарушаване на конфиденциалността на данните за потребителите на браузъра Safari.

Google заплаща глобата, тъй като на браузърите, инсталирани на iPhone-и, iPad-и и компютри, са били инсталирани без позволение т. нар. Third Party Cookies - малки данни, с които поведението в мрежата може частично да бъде следено.

Разследването по случая започна по сигнал на изследовател от университета Станфорд. Докато проучва интернет рекламите, той забелязва, че Google използва пролука, чрез която инсталира своите бисквитки чрез реклами в популярни сайтове.

В своя защита интернет концернът подчерта, че се е наложило да заобиколи общите условия за ползване на Safari, за да даде на регистрираните потребители на Google пълната функционалност на услугите си.

Миналата година Google се споразумя с Федералната комисия по търговията да следва политика на пълна неприкосновеност на данните на своите потребители заради разследването на проблемите, свързани с публикуването на лични данни в социалната мрежа Buzz, припомня ТВ7.