Решението на Столичната община да въведе от 1 септември нови правила за паркиране в центъра на София разбуни духовете миналата седмица. Част от столичани се организираха в социалните мрежи и излязоха на протест.

Преговорите в търсене на приемливо решение и за двете страни продължават, а част от аргументите са как е по света.

В Париж, например, паркират срещу 3 евро на час, но престоят не може да е повече от 2 часа. В Лондон тарифата е 3.5 лири за час, но колата не може да остане на едно място повече от 4 часа.

Протестиращите, които живеят в центъра на София, приемат новите зони и цени. Но са категорчино против да плащат по 150 лв. годишно за Синята зона и по 100 лв. за Зелената, без да имат гаранции, че ще намерят място, където да оставят колата си.

"Ние плащаме за една хипотетична възможност, която е твърде вероятно, ако човек влезе в делничен ден в центъра, тази възможност изобщо да не се състои, смята Атанас Енгьозов от движението "Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране".

Експертите на общината са сметнали, че след като влязат в сила новите правила, трафикът в центъра на столицата ще намалее с 20%. Затова, според тях,живеещите в центъра няма да имат проблеми да намерят свободно място.

"Тези, които живеят в центъра, сме създали такива условия, които да имат възможност да паркират в подзони - една двайста, която е от тази зона и имат на практика възможност да намерят място на няколко десетки пресечки около кооперацията си", посочва председателят на Транспортната комисия в Столичния общински съвет Радослав Тошев.

Как е в града на Сена - парижани, които живеят в сграда без паркинг, трябва да си купят карта за „паркиране по местоживеене". С нея спират личния си автомобил близо до дома си, но за не повече от 7 дни, като таксата е 0.65 евроцента на ден.

След този период обаче трябва да преместят колата. И в столицата на Обединеното кралство паркирането на улицата е платено.

Тарифите и условията, определени от районните кметства, варират в зависимост от квартала. Има различни абонаментни карти - за собствениците на апартамент или къща, бизнес карти, карти за редовен посетител.

За среден клас кола тарифата се движи между 120 и 200 лири годишно, съобщи БНТ.

В столицата на Чехия има обособени три зони. Оранжева, в която максималното време за престой е 2 часа, а в Зелената е 6 часа. Синята зона е резервирана за живеещите в този район.

Вижда се, че въпрос с организацията на трафика в центъра на града има различни решения по света. Общинари и протестиращи ще търсят оптималния вариант за София. Днес преговорите продължават.