Американският автомобилостроител Ford строи шести завод в Китай като част от усилията да увеличи продажбите си на най-големия автомобилен пазар в света, предаде Асошиейтед прес. Главният изпълнителен директор на компанията Алън Мълали присъства на "първа копка" на завода за сглобяване, който е на стойност 600 милиона долара и се намира в югозападния град Чунцин. Заводът ще бъде с производствен капацитет 250 000 автомобила годишно, когато бъде завършен през 2014 година, пише БТА.

Това е третата фабрика на Ford в Чунцин, включително заводът, който започна да произвежда Ford Focus през февруари. Ford планира да удвои производствените си капацитети в Китай до 1.2 милиона автомобила до 2015 година, като това ще бъде най-голямото разрастване на компанията за 50 години.

Китайският автомобилен пазар изпревари миналата година американския като най-голям в света, достигайки растеж на продажбите от 32 процента до над 18 милиона автомобила. Темпото на растеж се забави тази година до 2.9 процента през първата половина на годината, но все още очакванията са, че китайският пазар ще остане най-големият в света.