В сряда световните пазари приключиха сесията с разнопосочен резултат. Американските индекси успяха да затворят с повишение, въпреки колебливата сесия през деня. В Европа, основните индекси регистрираха понижение в края на сесията, като само немският DAX успя да завърши на плюс.

В САЩ вниманието е насочено към председателя на Фед Бен Бернанке, който в петък ще направи изявление относно стабилността на икономиката и възможността за вливане на ликвидност. Министерството на финансите в страната ревизира нивото на БВП през второто тримесечие, като отчете ръст от 1.7%, при очаквани 1.5%. Понижение отчетоха цената на петрола и на петролните фючърси за доставка през октомври, а също така и доходността по 10-годишните щатски ДЦК.

Въпреки оптимистичните новини от САЩ относно икономическия растеж, европейските индекси регистрираха негативна сесия, като основните губещи бяха банките и компаниите за добив на суровини. Пазарът продължава да отчита ниски обеми на търговия, но специалистите предвиждат раздвижване през следващата седмица. Инвеститорите очакват резултатите от насрочената за петък среща на централните банки, като има голяма вероятност президентът на ЕЦБ Марио Драги да не присъства. Анализатори прогнозират, че ЕЦБ ще намали основния лихвен процент с 0.25% до 0.50%, с което ще направи пореден опит за справяне с дълговата криза в Европа.

След понижението в понеделник и лекото повишение във вторник златото отново тръгна надолу в сряда. В средата на сесията цената на благородния метал рязко се понижи и до края на деня не успя да върне позициите си, като в крайна сметка приключи на нива от 1656.23 долара за тройунция.

Технически анализ

EUR/USD

След като отчете рязко понижение във вторник, на сесията в сряда дойката регистрира понижение и приключи на нива около 1.2529. В случай че запази възходящия тренд, много вероятно е двойката да направи тест на нивата на съпротива при 1.2588. Ако обърне посоката обаче, може би ще се насочи към линията на подкрепа около нивата от 1.2259.

Подкрепа: 1.2040

Съпротива: 1.2588; 1.2747

GBP/USD

Двойката регистрира разнопосочна сесия, като в средата на деня тръгна нагоре, но в последствие обърна посоката и финишира на нива от 1.5830. Най-вероятно двойката ще направи опит за пробив на линията на съпротивата при 1.5911, след като се запазва положителната тренд линия от началото на месеца. В случай че движението тръгне надолу, се очаква тест на нивата на подкрепа при 1.5476.

Подкрепа: 1.5392; 1.5267;

Съпротива: 1.5911; 1.6300

USD/CHF

След резкия спад който отчете във вторник двойката се повиши в сряда и затвори сесията на зелена територия при нива от 0.9582. Предвид оформилата се тренд линия надолу, вероятно ще има тест на първата линия на подкрепа при 0.9538, но ако движението тръгне нагоре, може да очакваме пробив на съпротивата при 0.9808

Подкрепа: 0.9538; 0.9421;

Съпротива: 0.9972;

USD/JPY

Двойката се движи разнопосочно от началото на седмицата. На сесията в сряда беше отчетено повишение и двойката затвори при нива от 78.69. След като възходящата тренд линия от началото на месеца обърна посоката на движение през миналата седмица, двойката вероятно ще направи опит за пробив на подкрепата при 78.03. В случай че отново тръгне нагоре, може би ще направи тест на съпротивата при 79.62.

Подкрепа:77.91;

Съпротива: 79.65; 80.61;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.