Военната история по принцип се състои от две неща: славни победи и трагични поражения. Но извън тези страници, тя има и не толкова героична страна. Понякога дори анекдотична:

Австралийската армия губи войната срещу птицата ему

Ему войната избухва през ноември 1932 година в Австралия. Голямата популация на животното ему нанася жестоки поражения на фермерите в Западна Австралия, унищожавайки реколтата от пшеница. За птици с ръст около 2 метра, завиден апетит и явно намерение трайно да се заселят някъде, сламените плашила едва ли са пречка. На място е изпратена добре въоръжена и обучена армия: два полка под ръководството на майор Мередит.

Първата част на операцията показала само отличните умения на птиците да водят партизанска война. Военните се опитали да обградят натрапниците, които обаче вместо да се скупчат на място за улеснение на врага, се разбягали из полетата. Да се приближиш до птица ему като цяло не е лесно, още повече, че те са агресивни, а ако трябва- развиват завидна скорост при бягство. Така че вариантът да се преследват птица по птица отпаднал. Започнало отстрелването. Въпреки че кампанията продължава една седмица, което надминава всички очаквания, при една от акциите на самия майор се налага да се спасява с позорно бягство. В крайна сметка майор Мередит развява бялото знаме и се връща с позор назад.

Пилоти рискуват кариерата си заради ефектни снимки за Facebook

Не е необходимо да сте военен, за да знаете, че военният хеликоптер не е играчка. Но през 2010 г. двама опитни летци от военновъздушните сили на САЩ едва не загинаха в езерото Тахо, между Калифорния и Невада и нанесоха на машините си щети за милион и половина долара. При учение двата хеликоптера рязко започват да се снижават към водата и сякаш всеки миг ще я докоснат. Отстрани изглежда сякаш има технически проблем. Оказва се, че не е така: всеки пилот имал мобилен телефон в ръка, с който трябвало да направи снимка на колегата си за Facebook. След проведеното разследване, което показва каква е причината за инцидента, двамата пилоти имат много време за общуване в социалната мрежа... докато си търсят работа.

Британският флот потапя най-добрия си кораб

Още когато е строен, флагманът на британския флот „Виктория“ е замислен така, че само появата му да кара врага да трепери. Това е най-могъщият, най-модерен плавателен съд на времето си: броня от 45 см, две оръдия, двигатели по последна дума на техниката, с една дума- страшилище на моретата. Непобедимият кораб все пак се оказва победен... от самите британци и то не във война, а по време на парадна маневра на 22 юни 1893 г.. Вицеадмирал сър Джордж Трейън планирал следното представление за зяпачите в град Триполи: десет кораба, разделени в две колони, трябвало да се отдалечат от пристанището и после едновременно красиво да се разгърнат на 180 градуса и да се върнат в пристанището. Той обаче допуснал грешка при математическите изчисления на маневрата, която успял да види нагледно, когато „Виктория“ се сблъсква с кораба „Кампърдаун“ и потъва за едва 13 минути.

Да помолиш противника да ти услужи с боеприпаси

В самото начало на Испано-американската война (1898) военният кораб на САЩ „Чарстън“ е изпратен да победи испанския, по това време, остров Гуам. Те очакват отчаяна съпротива и още с наближаването си дават 13 залпа срещу крепостта Санта Лус и зачакват отговор. За тяхна изненада вместо барут, бойни викове и отбрани ругатни, срещу тях е изпратено едно-единствено съдче с офицер вътре. Испанецът вежливо моли да се качи на борда. Заинтересуваните американци разрешават. Веднъж стъпил на американска територия, офицерът с най-учтиви изрази благодари на „Чарстън“ за салюта и много съжалява, че не може да отговори, но осторвът е останал без барут. Ако неговите американски приятели бъдат така учтиви да му услужат с малко, той с радост би отговорил на военните почести, които се полагат на чуждестранния кораб. Оказва се, че Испания е пропуснала да съобщи на владението си, че е в състояние на война със САЩ. Това е един от най-големите конфузи във военната история.