Гневът - може да ви се струва естествена човешка реакция, но той е много вреден за нас.

Кара ни да вземаме лоши решения, да се караме с хората около нас, да вършим неща, за които после можем да съжаляваме.

Някои хора почти не се гневят, други изпадат в истерични изблици при всеки малък проблем и са способни на всякакви неща, когато това се случи.

Най-добре за нас е, ако не позволяваме на гнева да ни завладява изобщо. На теория това звучи добре, но на практика, когато някой ни засегне, веднага забравяме за нашето решение да не се гневим и избухваме.

На работното ни място може да вземем много лоши решения заради гнева, като например, да напишем мейл с Reply-All, за който после да съжаляваме.

Специалистите съветват всеки път, когато се ядосаме на работа, да си зададем тези 3 въпроса:

1. Да не би да съм гладен?

Когато сме гладни сме по-склонни да се ядосваме и да се караме с другите.

Дори и да не сме – това е добър повод да отвлечем мислите си. Запитайте се „Кога ядох за последно?“, „Какво ядох?“, „Какво бих си взел, ако сега бях в кафето?“.

Най-добре отложете скандала за след обяд (или след кафе). Когато се върнете, желанието за скандал и от двете страни може да се е изпарило.

2. Да не би да съм ядосан за нещо друго?

Много често скандалите между хората са от типа „да си го изкарам на колегата“. Имали сте лош ден? Проблеми вкъщи? Колата се нуждае от скъп ремонт? И когато секретарката, примерно, забрави да свърши нещо, ураганът, който се е надигал постепенно, изведнъж изригва.

След такива скарвания обикновено човек съжалява, а и често му се налага да се извинява. За това, преди да се развикате, се замислете да не би причината за гнева ви да е друга?

3. Как човек, на когото се възхищавам, би реагирал в тази ситуация?

Е, понякога нито сте гладен, нито сте ядосан заради друго, нито гневът ви е несправедлив. Понякога просто си има причина за това да сте ядосани и не може да се правите, че тази причина я няма.

В такъв случай се замислете как би постъпил някой на когото наистина се възхищавате?

Знайте – да се скарате с някого винаги е най-лошото решение. Със сигурност има по-добро, просто в момента сте твърде афектиран, за да сдържате емоциите си.

Помислете си обаче – дали Уорън Бъфет, Бил Гейтс (или друг на когото се възхищавате) биха обидили другия? Дали биха пращали гневни и-мейли? Какво биха направили те?