Казват „Око да види, ръка да пипне“. Но хората винаги са се сблъсквали със странни необясними явления, често видени от цял град или група хора. С тях били свързвани апокалиптични предзнаменования или напротив- божествено благоволение.

Да, има места по нашата планета, които предизвикват такива оптически илюзии, че най-добре да не вярвате на очите си:

Фата моргана

Антарктида

Феноменът носи името на Моргана- злата магьосница, сестра на крал Артур. Това е мираж, който се появява заради температурната инверсия. Фата морганата се среща най-често на полярните шапки, особено над големи късове лед, но може да се наблюдава почти навсякъде. При него образи, които по принцип стоят зад хоризонта, се появяват в небето по изкривен начин. Пътешествениците, достигнали до крайните южни ширини, разказват за картини, които се появяват в небето и бързо се сменят. С Фата моргана се обясняват някои несъществуващи острови, планини и хребети, описани в старите карти. Виждате ли тези планини на хоризонта? Тях всъщност ги няма.

Огньовете на свети Елмо (Св.Еразъм)

Единбург, Шотландия

Наричат явлението още „горящият пръст на Бога“. Цезар виждал как синьо сияние се излъчва от копията за неговите войници и го смятал за добър знак. Моряците виждали тази светлина около мачтите на корабите си и вярвали, че това е знак за божествена защита. Огньове на Свети Елмо носят името на църквата „Свети Елмо”, около купола на която явлението било наблюдавано още през Средните векове. Причината за него, колкото и рядко да е то, не е обаче никак свърхестествена: то е резултат от електричното поле между облаците и наелектризираната земя преди буря. Комбинацията от страха пред непознатото и електричеството кара свидетелите да описват странни усещания като настръхване на косите и силни тръпки по кожата, а от пръстите си виждали да излиза светлина.

Северното сияние

Алта, Норвегия

В безкрайните зимни нощи над Арктика и Антрактида се разиграва истинско светлинно шоу. Аврора Бореалис или Северното сияние може да се наблюдава в ясните зимни нощи и се дължи на слънчевите частици, изхвърлени при взривовете на Слънцето, които попаднат в магнитното поле на Земята. Тогава се появяват красиви зелени светлини, които понякога преминават в бяло,розово, виолетово, синьо. Северното сияние привлича всяка година хиляди туристи в Алта, Норвегия, откъдето гледката е наистина възхитителна.

Призракът на Брокен

Гослар, Германия

Векове наред пътници свидетелстват за явяване на Бога или призраци по време на пътуванията си. Те описват как пред тях се появявал огромен човек, който се появявал в небето, ярката светлина на огромния ореол ги заслепявала и те едва виждали. Колко ли биха се учудили тези пътници, ако научат, че всъщност са видели собствената си сянка? Призракът на Брокен е природно явление, което почти редовно се случва на връх Брокен- най-високия в планината Грац, Германия, при залез слънце и мъгла, когато сянката на наблюдателя се вижда върху мъгливия фон в уголемен вид на фона на залязващото слънце. Останалото най-вероятно е плод на въображението, но кой знае?

Зеленият лъч

Франция

Слънцето е породило следващата оптическа илюзия. Зеленият лъч е рядък феномен, който може да се наблюдава над степи, пустини и морета при залеза или изгрева на слънцето. Той представлява зелено сияние или лъч, което се появява за секунди и изчезва. Зеленият лъч се появява и в катедралата „Нотр Дам“ в Страсбург два пъти в годината, в дните на есенното и пролетното равноденствие. Отново оптическата илюзия е причината зелен лъч да тръгва от един от витражите и да осветява статуята на Исус Христос върху амвона на катедралата.

Светлинният стълб или просто Аура

Финландия

Северните географски ширини са богати на измамни, но красиви явления. Едно от тях са светлинните стълбове, които сякаш се издигат от Земята към Слънцето, а самото то се обрамчва в ореол (аура). Всъщност става дума за светлина, отразена от ледените кристали.

Магнитната гора

Ладакх, Индия

Свидетели разказват как колите сами тръгват нагоре по стръмния склон, а самолетите, прелитащи над този район трябва да се издигат високо, за да не бъдат притеглени от силното мганитно поле на това място. На този хълм в Кашмир,на границата с Тибет, се наблюдава рядко явление, свързано обаче не с магнетизма, а с гравитацията. Комбинацията от стръмния склон и необичайния ландшафт, съчетани с гравитацията, са направили така, че обичайните ни ориентири изведнъж да ни изиграят лоша шега, карайки предметите да изчезват и да се появяват отново или просто да ни се струва, че нещо, което всъщност стои на място, се движи.

Миражите

Нуларбор, Австралия

Виждали сте блед мираж, когато шофирате през горещите летни месеци. Асфалтът пред вас изглежда мокър, а когато приближите мястото, локвата изчезва. Миражи има във всички пустини, но Нуларбор, Австралия, е идеална за тях: тя е гигантско абсолютно равно пространство, лишено от каквато и да е растителност. Това, което виждате, е просто мираж.

Пархелион

Тимбукту, Мали

Едно от най-ужасяващите за древните предзнаменования било появата на две или повече слънца на небето, които обещавали глад, войни и мор. В наши дни хората остават също толкова суеверни, уврени, че са видели НЛО. Всъщност става дума за рядка, но напълно безобидна оптична илюзия, при която слънцето се отразява в ледени кристали, действащи като призма за светлината. В Мали този феномен е бил наблюдаван най-често.

Бродещи огньове

Паасселка, Финландия

Славяните вярвали, че това са таласъми, русалки или зли духове. Вярва се още, че те се появяват там, където е заровено съкровище, но който реши да копае, трябва да даде жертва. Британците ги смятали за „опашка на дявола“. Освен че тези светлинки, появяващи се над блатата, плашели хората до смърт, те имали склонност и да „преследват“ нещастните зрители. В наши дни знаем, че това е самозапалил се метан, откъдето и ефектът на „блуждаенето“: тъжна истина за една толкова вълнуваща легенда.