Производителите на зелен ток се опасяват, че може да стигнат до банкрут. Причината - трябва да плащат нова такса на електроразпределителните мрежи, които по закон, така или иначе, са длъжни да им изкупуват тока.

След като преди два месеца държавният енергиен регулатор веднъж намали цените на зеления ток от вятъра и слънцето, от вчера всеки собственик на такава инсталация вече трябва да плаща такса за достъп до мрежите на енергодружествата.

„Огромната част от проектите не само няма да имат печалба, те в момента не могат да обслужват своите кредити. Под маската на една така наречена такса говорим за кражба. Буквално за отнемане до 40% от приходите на малки, средни и големи търговски дружества и прехвърлянето на тези приходи към други търговски дружества”, заяви Никола Газдов.

Производителите на зелен ток ще обжалват таксата в съда. А дотогава опитват да предоговорят кредитите си. Браншът твърди, че дължи на банките между 500 и 700 млн. лв., съобщи bTV.

Шефът на енергийния регулатор мотивира новата такса с това, че никой не им е поръчвал да произвеждат толкова много зелен ток и никой в държавата въобще не очаквал такова масово присъединяване на генериращи мощности. Държавата обаче обещава, че с времето производителите ще бъдат компенсирани.

„Аз лично не считам, че те биха фалирали, разбира се, биха си намалили приходите. Няма как да не защитим обществения интерес, когато става въпрос за баланс на интересите. Натоварва се много мрежата и крайния потребител без да е необходимо това нещо”, обясни Ангел Семерджиев от ДНСК.

От банковите среди засега се въздържат да коментират ще разсрочат ли кредитите за зелен ток. И какво ще правят със заложените генератори и панели, ако се стигне до масови фалити.