Европейският съюз вероятно ще трябва да отложи с една година въвеждането в действие на директивата Solvency ІІ (Платежоспособност ІІ) заради спорове между страните-членки за окончателния вид на регулациите.

Такова предложение е отправил самият Мишел Барние, според участник в преговорите, цитиран от Reuters.

Комисарят за вътрешния пазар и услугите е предложил да се изчакат резултатите от изследването за въздействие на регулациите, преди да се подпише окончателното споразумение.

Те ще бъдат готови през март 2013 г., но е още твърде рано да се каже дали това ще наложи отлагане на въвеждането, което към момента е планирано за януари 2014 г.

Забавянето ще удължи несигурността за бъдещите капиталови изисквания. Според водещите европейски застрахователи обаче е по-добре да има отлагане, отколкото да се въведат строги мерки, които после да бъдат променяни, както вероятно ще се наложи.

Вече десет години се работи върху новата директива, чиято цел е застрахователите да държат резерви в стриктни пропорции с рисковете, които покриват, припомня insurance.bg.

Регулациите обаче буксуват заради разногласията около това как трябва да се калкулира кешовият буфер за дългосрочните полици за Живот.

Неуспехите отразяват закъснението и на други едни регулации – за банките и пазарите на деривативни инструменти, които срещат отпора на индустрията и политиците.

Европейските правителства много биха желали да избегнат обременяващи капиталови изисквания, които биха могли да оскъпят пенсиите.

Затова те защитават различни методи за изчисление, съответстващи на бизнес моделите на застрахователите в отделните страни.

Яснотата трябва да надделее

Върховният застрахователен регулатор на Европа настоява за ясен график за въвеждане на новите правила.

„Трябва да сме наясно, че няма връщане назад“ е заявил председателят на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) – Габриел Бернардино пред депутатите в Европейския парламент.

Сега действащата директива Solvency I не обхваща съществуващите рискове, което налага имплементирането на новите правила и ясните срокове, по думите на Бернардино.

Застрахователите смениха тона

„Приветстваме отлагането, тъй като то ще ни позволи да разрешим все още отворени въпроси и да тестваме в достатъчна степен ефектите от Solvency II преди нейното финализиране“, заявяват от най-големия европейски застраховател Allianz.

Ново отлагане на директивата, която трябваше да влезе в сила още през тази година, обаче е политически доста неудобно за ЕС, при положение, че режимът има претенцията да бъде световен еталон.

Отлагането, в крайна сметка, би намалило влиянието на Европа на международната сцена, не скрива разочарованието си Пол Кларк от PricewaterhouseCoopers.

Паневропейската застрахователна асоциация - Insurance Europe, както и представителите на най-големия застрахователен пазар в Европа - Асоциацията на британските застрахователи, отказаха да коментират новината.

Спекулации за ново отлагане се появиха сред застрахователите още през юли, когато кръгът от преговори не доведе до резултат преди лятната ваканция на Европарламента.