Защо най-добрите мисли винаги са на най-великите инвеститори? Дали това е съвпадение?

Малко вероятно. Да умееш да инвестираш добре и да умееш да комуникираш добре са доста сходни поради това, че и за двете се изисква концентрация и способността да решаваш кое е важно и кое не.

Според хедж-фонд мениджъра Марк Селърс, не е съвпадение, че Уорън Бъфет е добър писател. Ако човек не може да пише ясно, според Селърс, той и не може да мисли ясно.

Така че вероятно не е изненада, че най-добрите инвеститори са добри и в общуването. Ето и някои цитати от тях, подбрани от Business Insider:

Уорън Бъфет

"Репутация се гради за двадесет години и се съсипва за пет минути. Ако мислите за това, ще правите нещата по различен начин."

Уорън Бъфет

"Не е нужно да си ракетен физик. Инвестирането не е игра, в която човекът с коефициент на интелигентност 160 побеждава този с коефициент 130".

Уорън Бъфет

"Когато притежаваме част от забележителни компании със забележителен мениджмънт, нашият любим срок на притежание е завинаги."

Уорън Бъфет

"Ключово за инвестирането е не да оценяваш до каква степен индустрия ще повлияе на обществото или какъв растеж ще има, а да определиш конкурентното предимство на една компания и преди всичко трайността на това предимство."

Чарли Мънгър

"Прекарвайте всеки ден, като се опитвате да станете малко по-мъдър, отколкото когато сте се събудили."

Чарли Мънгър

"Вярвам в дисциплината да усвояваш най-доброто, което други хора са измислили. Не вярвам в това да седиш и да измисляш всичко сам. Никой не е толкова умен."

Питър Линч

"Всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате успешно, са няколко големи печеливши сделки. Плюсовете от тях ща надделеят над минусите от сделките, които няма да са успешни."

Питър Линч

"Най-добрата акция за закупуване е тази, която вече притежавате."

Питър Линч

"Търсенето на компании за инвестиране е като търсенето на червеи под камъни: ако обърнеш 10 камъка вероятно ще намериш един червей; ако обърнеш 20 камъка, вероятно ще намериш два."

Питър Линч

"Трябва да знаете, че зад всяка акция стои компания и че има само една истинска причина акциите да поскъпват. Слабо представящи се компании започват да се представят добре или пък малки компании се превръщат в големи."