Руският металургичен гигант "Мечел" иска да продаде "Топлофикация Русе", съобщава "Ведомости".

"Мечел" търси купувачи на редица свои активи в Европа и страните от бившия Съветски съюз. Компанията трябва да се разплати по дълговете си, но няма достатъчно средства, коментира водещото руско бизнес издание.

През май "Мечел" съобщи, че иска да се раздели със своите непрофилни активи. Вчера компанията обяви списъка, а също така бордът на директорите й препоръча да оцени възможностите за продажба на над 25% от рудодобивната дъщерна компания "Мечел майнинг" на стратегически партньор.

Представител на компанията не разкри колко тя смята да получи от продажбата на активите. "Това е въпрос на преговори", каза единствено той, цитиран от БГНЕС.

В списъка с компании, предложени за продажба, фигурират: "Топлофикация Русе"; всичките четири завода в Румъния и търговска компания; Донецкия електрометалургичен завод (Украйна); Mechel Nemunas (Литва) и Invicta Merchant Bar (Великобритания); феросплавните - "Восход хром" и "Восход Oriel" (и двата в Казахстан); "Южуралникел" и Тихвинския феросплавен завод, енергийния - "Кузбасенергосбит"; международната компания за продажби Mechel Service Global.

"Мечел" вече е уведомила банките-кредитори за предстоящата разпродажба, заяви пред "Ведомости" служител в една от тях. При най-благоприятният сценарий "Мечел" разчита да получи 1.5-2 млрд. долара, каза той.

Изглежда истина, добавя източник от друга банка-кредитор. Впрочем, обсъжда се и песимистичен сценарий, при който дялът в "Мечел майнинг" не е продаден (компанията на няколко пъти безуспешно се опита да проведе първично предлагане на акции), а останалите активи бъдат продадени на символична цена, добавят събеседниците на "Ведомости".

Но даже и при подобен сценарий "Мечел" ще се избави от 500 млн. долара дълг, с който са обременени предложените за продажба компании, казват те. Самият "Мечел" е заплатил за тяхното изкупуване над 2 млрд. долара, изчисли анализаторът на БКС Олег Петропавловски.

Експертите са по-оптимистично настроени при оценката на активите на "Мечел". Петропавловски ги оценява на 900 млн. долара (без да се включва дяла в "Мечел майнинг"). Анализаторът на "Инвесткафе" Андрей Шенк ги оценява на 1-1.5 млрд. долара, а дялът в "Мечел майнинг" - на 4 млрд. долара.

Металургичната компания трябва да продава своите активи, за да се издължи на банките. Неприятностите на "Мечел" започнаха през зимата.

Нейният чист дълг (8.75 млрд. долара) превиши ограничението от 3.5 EBITDA. Но компанията успя да се договори с банките за смекчения: горната граница на дълговата тежест беше повишена до 5.5 EBITDA.

Веднага след като публикува своя годишен отчет, "Мечел" обяви, че ще продаде активите, които не се вписват в неговата стратегия.

В момента компанията преговаря с банките за рефинансиране на дълга, съобщиха два източника от кредиторите. През 2012 г. тя трябва да погаси 2.7 млрд. долара, се казва в отчета за 2011.

Но компанията не може да събере такава сума, имайки предвид настоящата ситуация на суровинния и стоманодобивен пазар. По данни на Moodys свободният паричен поток на "Мечел" през миналата година е бил отрицателен – 1.2 млрд.

Компанията ще са сблъска с недостиг на пари, за да погаси своя дълг и през тази, и през следващата, и през 2014 г. На "Мечел" ще му се наложи непрекъснато да се договаря за рефинансиране, смята Петропавловски.

През април компанията преструктурира кредит от ВТБ за 13.6 млрд. рубли – срокът на заема ще бъде удължен до 2015 г., не се съобщава за други споразумения.

Анализаторът на UBS Алексей Морозов одобрява решението на "Мечел" да публикува списъка с предлаганите за продажба активи. Това ще успокои инвеститорите.

Източник от една от банките допуска, че не всичко ще бъде продадено. Най-лесно ще бъдат реализирани на пазара феросплавните активи. Проблем ще има с губещите европейски заводи.

Например, преди кризата в еврозоната румънските предприятия на "Мечел" периодично спираха работа, а местните власти заплашват да намерят нов инвеститор. А с търсенето на стратегически партньор за "Мечел майнинг" няма да се бърза.

При днешните цени на въглищата и желязната руда никой не е готов да плаща скъпо за акциите на суровинната компания, смята събеседникът на "Ведомости".

"Мечел" е металургичен холдинг. Основен собственик е Игор Зюзин (65.5%). Капитализацията му е 3.8 млрд. долара. Продажбите по US GAAP за 2011 г. възлизат на 12.5 млрд. долара, а чистата печалба – 727.9 млн. долара.