Националният исторически музей от Бояна да се премести в ЦУМ. Идеята лансира министърът на културата Вежди Рашидов.

По думите му в момента се водят сериозни преговори за това със собственика на сградата - бизнесмена Георги Гергов. Ако планираното се реализира, София ще стане най-красивият европейски град, смята министърът.

Затова и той е готов да предложи центъра на столицата ни да влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, съобщи Дарик.

Идеята Националният исторически музей от Бояна да се върне отново в центъра на София е стара. Разговори по темата се водят отдавна със собственика на ЦУМ Георги Гергов.

За сегашните преговори Вежди Рашидов разясни: "Има започнати преговори. Като министър на културата аз разговарям, но оттук нататък за всичко останало си има оторизирани хора, които трябва да проведат чисто практическите разговори. И те трябва да бъдат изгодни и на двете страни. Знаете добре, че държавата няма да губи своя интерес, както вярвам, че и собствениците биха търсили своя си интерес. Бих се радвал, ако всичко това се случи".

Според директора на НИМ Божидар Димитров възможността музеят да се премести в сградата на ЦУМ е реалистична. Пред Дарик той обясни: "Много е добра идеята, защото ще е в центъра на София, а музеите са в центъра. Освен това много хубаво се връзва с разкопките, които са там. Това ще бъде единственият музей, който ще има и част на открито. Нито Лувърът, нито Ермитажът са построени в такава близост до останките на един старинен град. А дали е реалистично? Мисля, че да, защото няма да струва много, освен това, което трябва да се плати на г-н Гергов. А на него може, и до колкото знам, ще му се платят с равностойни имоти".

Ако държавата и собственикът на ЦУМ се разберат скоро за сградата, според Божидар Димитров, Националният исторически музей е възможно да се премести в нея до година, най-много две.