Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън не успя да издържи изпита по британска история и култура, на който бе подложен от Дейвид Летърман, водещия на популярно комедийно телевизионно шоу в САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

Британски медии, цитирани от агенцията, коментират участието на Камерън в шоуто на Летърман, излъчено снощи. То е заснето в Ню Йорк, където премиерът на кралството участва в 67-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Летърман кани в програмата си известни личности и шеговито ги провокира с трудни, заплетени въпроси. В предаването са участвали водещи американски политици като Барак Обама, Бил Клинтън и бившия кандидат-президент Джон Маккейн, напомня ИТАР-ТАСС.

Камерън се появи в студиото, посрещнат с прочутата патриотична песен "Властвай, Британия!". Летърман го предупреди, че ще му задава "тъпи американски въпроси" и попита за името на автора на песента.

Камерън неуверено спомена прочутия английски композитор от края на 19-и и началото на 20-и век Едуард Елгар, но сгреши. Американският водещ му разказа, че музиката е написана през 1740 г. от Томас Арн, а текстът - от поета Джеймс Томсън.

"Знаете ли кой е Джеймс Томсън?" - запита Летърман. "Сега вече знам", отвърна премиерът.

После водещият помоли госта си да преведе от латински думите Magna Carta, както се нарича Великата харта на свободите - декларация от 13-и век, ограничила властта на английския крал.

Възпитаник на известното елитно училище в Итън и Оксфордския университет, Камерън вярно посочи годината, когато е бил приет документът - 1215, и напомни, че с това е сложено началото на британската демокрация, предава БТА.

Не успя обаче да даде верен превод - "Велика харта".

Летърман отбеляза, че Камерън говори със специфичното аристократично произношение, формирано в британските частни училища и характерно за хората от висшите класи в страната.

Водещият припомни, че според критиците на Камерън, премиерът е твърде далеч от народа поради социалния си произход. "В момента не съм твърде популярен", честно призна британският премиер във връзка с падащия рейтинг на кабинета му заради ограниченията, намалили държавните разходи в ущърб на населението.

Камерън обаче не се притесни, опита се да остане невъзмутим и да пуска шеги. Той повдигна темата за водената от САЩ война за независимост от Великобритания: "Навремето се поскарахме малко. Но вече сме се сдобрили. Преди 200 години се намесихме във вашата политика - доплавахме до вас по реката и опожарихме Белия дом".

Публиката в студиото посрещна шегата с ръкопляскания. Източници от обкръжението на Камерън заявиха пред британски журналисти, че участието му в комедийното шоу е криело "политически рискове".

Премиерът обаче решил да говори в предаването, тъй като сметнал, че това ще съдейства за укрепване на положителния имидж на Великобритания в Щатите и ще помогне на британските компании по-сигурно да завоюват американския пазар.

Лондонският в. "Гардиън" сравнява въпросите на американския комик към премиера с проверките, целящи да установят дали имигрантите в кралството, кандидатстващи за поданство, познават британските реалности. Камерън бе скъсан на изпита, гласи изводът на всекидневника.