Тегленето на пари в брой от банкомат леко е поскъпнало в кризата. Причината е, че повечето банки вече събират такса при тегленето на средства от тяхно устройство с карта, издадена от същия трезор.

Услугата до неотдавна беше безплатна в повечето трезори. Иначе такса “банкомат” отново се движи в широки граници - от 0 до 1 лев, показва проверка на “Труд” в тарифите на 15-те най-големи трезора у нас за най-масовите дебитни карти Maestro и Visa.

Платено

Две трети, т. е. 10 от проверените 15 банки, вече имат такса при ползване на тяхна карта и АТМ за теглене в брой.

Услугата все още е безплатна в УниКредит Булбанк, в SG Експресбанк, в СИБанк за карта Visa с чип, в Алианц Банк и в ПроКредит Банк. Сред останалите трезори най-евтино услугата излиза в Първа инвестиционна банка – 0.10 лв.

Банка Пиреос и СИБанк за карта Maestro с чип пък събират по 0.15 лв., но масово услугата струва 0.20 лв. Най-скъпо тегленето на пари в брой от АТМ на банката издател излиза в Пощенска банка и ОББ – 0.30 лв.

Ако клиентът обаче ползва банкомат на трезор, различен от издателя на картата му, той трябва да плати такса между 0.55 лв. и 1 лв. Масово услугата струва между 0.80 лв. и 1 лв.

Най-евтино е тегленето от банкомат на друга банка с карта Maestro на СИБанк – 0.55 лв. Банка Пиреос също взема сравнително ниска сума – 0.60 лв. От банките в топ 5 по активи най-евтино излиза услугата в ПИБ - 0.90 лв.

Най-високата такса - 1 лв., събират Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка и СИБанк за карта Visa.

Безплатно

Плащането на стоки и услуги при търговец през ПОС терминал все още масово е безплатна услуга. Около една трета от трезорите не събират такса, като при повечето от тях това важи дори за ползване на пластиката в чужбина. Плащането на покупки през ПОС се плаща според тарифите на УниКредит Булбанк за карта Maestro, Пощенска банка, ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк (ако ПОС терминалът е на друга банка). Цената на услугата се движи между 0.15 лв. и 0.30 лв.

Банките обаче събират и куп други такси по дебитните карти. Справката на салдото в повечето трезори е безплатна, но има и случаи, в които се заплаща - например за карта Visa на СИБанк – 0.20 лв., в МКБ Юнионбанк – 0.22 лв., в Инвестбанк – 0.20 лв., в Банка ДСК – 0.10 лв. и др.