“Разликата между думата, която е почти на място и тази, която е на място е голяма, колкото разликата между ел. крушка и светкавицата,“ казва Марк Твен.

Подбирайте думите си внимателно – много е важно точно какви използвате.

Експерти по комуникацията съветват да избягваме думите, известни като паразити (ами, хъм, значи и т.н), думи, които разводняват посланието (доста, до някъде, по някакъв начин), негативни думи (не мога, невъзможно, никога).

В едно изследване, цитирано от сп. Форбс, експерти посочват 8 фрази, които пречат на кариерата ви:

Това не е моя работа

Тази фраза показва, че вие не можете да работите в екип. Показва, че не сте адаптивен, гъвкав и нямате желание да научавате нови неща, а всички тези качества сте ги виждали, изтъкнати в CV-тата. Всички те са необходими за един лидер (ако имате амбициите да се издигнете). „Това не е точно в моята специалност, но ще се постарая,“ е най-добрият отговор.

Не повтаряйте често „мисля“, „струва ми се“, „предполагам“

Тези думи намаляват авторитета на казаното от вас. „Мисля, че този план е най-добрият“ не е същото като „Този план е най-добрият.“

Не знам

Някои биха казали, че да кажеш „не знам“ е честност, но на това може да се погледне негативно.

Може да прозвучи мързеливо, казано от човек, който няма желание да потърси отговора. Доста по-добре е да се каже „Момент, да проверя.“

Не казвайте „Не знам как се прави това“, а „Къде мога да получа информация за...?“ или “ Кого да попитам за малко инструкции“. Въпросът не е толкова в избягване на това да кажете, че не знаете, а да покажете, че веднага ще се заемете с това да разберете отговора.

Не мога

Искат от вас да изнесете презентация, но точно по това време вие имате друг ангажимент? Не е добре да отказвате без да дадете алтернатива. Предложете да намерите друг човек, който да помогне със задачата, която вие отказвате.

Това не е добра идея

Експерти съветват мениджърите да не отричат веднага идеите на подчинените си, защото това може да го обезкуражи да предлагат нови. Вместо да ги отрежете веднага, предизвикайте дебат с „Как мислиш, че ще работи това?“ и други въпроси и стигнете заедно до по-добър вариант.

Ще опитам

„Ще опитам“ е шикалкавене – не е нито отказ, нито приемане на една задача. Един вид „ОК, но не очаквайте много от мен.“

Когато шефът ви каже „Този доклад трябва да е готов сутринта“, не казвайте „Ще опитам“, а „Ще е готов в 9 часа.“

Вината не беше моя

Това е заемане на отбранителна позиция, а добрият служител няма нужда от такава. Освен това, не винаги, когато ви задават някой неприятен въпрос имат предвид, че вината е ваша.

Може би

Избягвайте „предпазливи“ изрази. Винаги говорете уверено, ако нещо ви притеснява, повдигнете въпроса директно.

Това е невъзможно

Този израз е много негативен. Показва, че дори нямате намерение да опитате. По-добре кажете „Да потърсим по-добър вариант“. Винаги се старайте в думите ви да преобладава положителното и да сигнализират, че сте готов за действие, а не за отказване.