Повишение в цената на въглищата с 15 на сто и 20% ръст в стойността на кубик нарязани и нацепени дърва за предстоящия отоплителен сезон спрямо предходния, отчете в интервю за Дарик Бисер Владимиров, мениджър на най-големия доставчик на твърди горива.

Причината за поскъпването при въглищата, които основно са внос от Русия, е вдигане на цената от доставчика и по-високите разходи за транспорт.

При дървата поскъпването идва от масовото изкупуване на суровината от Гърция тази година, обясни Владимиров.

Средният разход за отоплителния сезон тази година ще бъде около 1500 лева, ако изберете отопление с въглища и под 1000 лева, ако сте с камина или печка на дърва.

Цените за отоплителния сезон за твърди горива към настоящия момент е: въглища за отопление - 330 лв. за тон, кубик нарязани и нацепени дърва - 90 лв.

За стандартен апартамент на едно домакинство му трябват между 4 и 5 тона въглища или 7-10 кубика дърва.

Въпреки скока в цената на електроенергията с 13 на сто от първи юли, все още голям процент от домакинствата залагат на отопление с климатик, защото високият енергиен клас помага да се намали консумацията на електроенергия, а в същото време да се поддържа и постоянна температура в жилището.

Парното в София от 1 юли поскъпна с 2.7%, а в Перник пък поскъпването е значително по-сериозно - с 5.9%. По тази причина част от потребителите ще ограничат топлото тази зима.

Все пак трябва да отчетем и едно поевтиняване в източниците на отопление - от началото на този месец природният газ поевтиня с под 1%, но това не се отрази на цената на топлото, защото, за да го усетим по месечните си сметки, синьото гориво трябва да дръпне надолу в цената поне с 5 на сто.