Чудите се защо перспективите пред вас са свити, не получавате повишение на заплатата, но не можете да си намерите нова работа, изкачването ви по професионалната стълбица е спряло. Разбира се- ако обвините икономическата ситуация, ще сте прави. Но не съвсем: психолозите винаги ни съветват да търсим причините за проблемите си първо в себе си. Нека видим осем навика, които блокират професионалното развитие и успех:

1. Не „рекламирате“ собствения си труд.

Вашата работа може да е прекрасна, а талантите ви – безброй, но но никой няма да научи за това, ако не успеете да представите достиженията си пред шефовете и колегите си. Не става дума за това да представяте най-елементарното си усилие като невероятно достижение, но и не очаквайте шефът ви от самосебе си да разбере колко безсънни нощи сте прекарали над важен проект.

2. Вашето поведение е защитно.

Вие заемате отбранителна позиция всеки път, когато чуете критика или получите негативна оценка за вашата работа. Поемете дъх и бройте до сто. Много хора не желаят да работят с човек, който бе може да понесе критика по свой адрес, а вие ще пропуснете възможността да получите съвети, които могат да подобрят вашата работа и да разширят перспективите.

3. Постъпвате необмислено.

Ако напускате работното си място или видимо показвате раздразнението си след всяка неприятна реплика от страна на колегите и началника си, ако категорично отказвате всяка работа, която излиза от привичния кръг на задълженията ви, то смятайте, че тази необмисленост означава край на кариерното ви развитие. Не е необходимо да сте вечният доброволец, но е важно да се държите спокойно и да обмисляте внимателно решенията си в работата. Те пряко влияят на вашата професионална репутация и жизнен станадарт.

4. Страхувате се.

Нерешителността и боязливостта най-често се отразяват негативно на вашата кариера. Ако се страхувате да разговаряте за повишение на заплатата, шансът сами да ви предложат е минимален. Ако не смеете да предприемете нищо сами, най-вероятно ще прекарате целия си живот, тъпчейки на място. Помислете от какъв „катастрофален“ край се опасявате, когато отказвате да отстоявате себе си. Много вероятно е да се окаже, че нищо фатално не ви заплашва

5. Вие сте вечният песимист.

Вие не сте съгласни с вътрешните правила на фирмата си, началникът ви е кретен, колегите- под нивото ви, а всички нови предложения са тъпи. Вероятно атмосферата, която създавате около себе си, не радва особено колегите ви. Избягвайте сарказма и черния хумор, не обявявайте всяко ново предложение за предварително обречено и не злорадствайте, ако то наистина се провали: доста преди да сте реализирали гениалните си реформаторски идеи, ще си заслужите репутация на лош и неприятен човек.

6. Мамите.

Ако ви уличат в лъжа, сами знаете, че ще загубите доверие дори да не ви уволнят. Но осъзнавате ли, че дори през следващите три години да сте пределно честни и искрени, няма да възстановите репутацията си?

7.Вие не сте организиран.

Лошата организация в работата, закъсненията, забавянията на проекти, постоянният хаос, който цари около вас, ще ви създаде репутация на човек, на който не може да се разчита. Бъдете точни, спазвайте сроковете и изпълнявайте нещата, с които сте се ангажирали, ако имате амбиции да се реализирате точно в тази професионална сфера.

8. Не приемате новите технологии.

Вие сте убеден, че можете прекрасно да вършите работата си, а новите технологии и методи са просто мода, която ще отмине, и всичко ще е по старому. Не се заблуждавайте- вашето съпротивление на нововъведенията ще доведе само до това да се окажете на опашката на чакащите повишение.