Работата на правителството е одобрявана от 31% от българите, а неодобрението е значително по-високо и възлиза на 55%. .Това показва националното представително проучване на НЦИОМ за обществено-политическите нагласи през септември.

Неодобрението и одобрението към Бойко Борисов са близки дялове с незначителен превес на неодобрението (46%:45%). Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова се изравни с министър-председателя също с 45% одобрение, но неодобрението към нея е по-малко.

53% от българите одобряват президента Росен Плевнелиев, като през последните месеци влиянието на президента расте и извън електората на ГЕРБ, показва още проучването. В момента той е най-одобряваният политик у нас.

Мирослав Найденов, Маргарита Попова и Цветан Цветанов следват в класацията на одобряваните политици, подкрепяни съответно от 41%, 38% и 37%.

През последните месеци няма значима промяна в електоралното влияние на управляващата партия. Ако изборите бяха днес, ГЕРБ отново би била първа политическа сила с 26.8%.

17.5% от участвалите в настоящото изследване декларират електорални симпатии към БСП, като Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на парламентарна група (от 26.5%).

ДПС е трета политическа сила с електорален дял от 7%, а „България на гражданите” – четвърта с 4.3%. Налице е леко свиване на дела на подкрепящите партията на Меглена Кунева след пика на обществените симпатии от времето на учредяването й. В същото време не бива да се подценява потенциалът на тази нова формация.

Атака” получава 3% и разширява влиянието си сред градското население на страната. Евентуална коалиция между „Атака” и ВМРО поне засега изглежда успешна с оглед възможността за попадане в следващ парламент.

Все още самостоятелното електорално влияние на партиите от Синята коалиция не им гарантира участие в следващ състав на Народното събрание.

Поради това, че в настоящия политически момент е на дневен ред търсенето на политически алтернативи, редица по-малки формации, повечето от които непредставени сега в парламента, водят активна политика и дават заявка, че ще се борят за присъствие на политическата сцена. Това се отнася до НДСВ, ВМРО, НФСБ, ГОРД, ЛИДЕР и др.

Повечето институции обаче губят от одобрението за работата си. Парламентът започва есенната си сесия с 22%. В края на септември регистрираме спад в одобрението за работата на полицията,, макар тя заедно с армията да остават сред най-одобряваните държавни институции с по 39% одобрение. За последните месеци съдът и прокуратурата запазват традиционно ниски дялове на одобрение за работата си. Така съдът в момента е одобряван от 14%, а прокуратурата от 15%. Неодобрението към работата на съда е по-високо от това към прокуратурата (63%:58%).

БНТ е най-одобряваната институция през септември - от 69% от българите. Националната телевизия е възприемана от хората като равноотдалечена от партиите и партийните пристрастия.