Премиерът Бойко Борисов застана твърдо зад новия 10-процентов данък върху лихвите по депозитите, пише БТА.

Този данък ще засегне хората, които имат големи спестявания и много пари в банката, защото "този налог не е върху депозитите, а върху лихвите от депозитите", каза той.

Борисов посочи, че след като идеята за новия налог е преминала през обсъждане в Министерски съвет, това означава, че е приета като решение.

От данъка, който съществува в цяла Европа, се очакват приходи между 130 и 140 млн. лв., с които ще се увеличат пенсиите и минималната работна заплата, уточни Борисов.

По думите му, "ако се приеме, че хората с малки влогове са бедни, макар че никъде по света, когато имаш спестявания и вземаш лихви от тях, не се наричаш беден, но да приемем, че с малките влогове са бедни хора - на 1000 лева данъкът е 30 стотинки на месец" .

Премиерът припомни, че преди месеци е казал, че има много пари в банките, а не влизат в потребление. Тогава коментарите са били, че много малко хора, и то богати, имат влогове, а бедните нямат спестявания.

Данъкът върху лихвите на депозитите трябва да се разшири с данък върху печалбите от борсите и данък върху печалбите от хазарта, каза по-рано днес пък финансовият министър Симеон Дянков пред радио "Дарик".

Според него на този етап плоският данък не би трябвало да се променя, но в бъдеще в държавата трябва да се въведе скала на доходите.

Дянков подчерта, че данъчно облагане в България трябва винаги да е по-малко от това на Европа и иска у нас да са най-ниските данъци.

Пенсиите не трябва да се облагат, те трябва да са без данък, колкото и да са големи. Хората са си заслужили тези пари, каза още министърът.

Не можем да се сравняваме с Европа, когато става въпрос за данъчно облагане и да не се сравняваме, когато става въпрос за доходи, коментира председателят на ДСБ Иван Костов.

Сигурно е, че големите вложители ще намерят финансови деривати, с които да избегнат данъка върху лихвите на депозитите.

Този данък намалява единствените ресурси, с които банките да кредитират инвестиции. Това, според Костов, ще охлади икономическата перспектива на страната, каза Костов.