Министър-председателят Бойко Борисов определи бюджета за следващата година като възможно най-добрия, „Фокус” от Бургас. „Сред приоритетите на държавата са културата, образованието, повече пари в спорта, в инфраструктурата”, каза премиерът.

Министър-председателят коментира изказване на финансовия министър, че при един бъдещ следващ мандат може да се мисли за падане на плоския данък от 10 % с думите, че „сега вече едва ли, поради простата причина, че данъчната стабилност е много важна за бизнеса и инвеститорите“.

Премиерът коментира и желанието на военните освен да получат по-високи заплати през следващата година, да се запазят старите условия на пенсиониране. „По времето на комунизма репресивният апарат на държавата ползваше много привилегии. Приоритети при нас са образованието, здравеопазването, културата, археологията, да възстановим спортните бази. В най-голямата криза платихме най-голямата техника, за какво могат да са недоволни. Всички искаме високи заплати, но бюджетът на държавата е това. Следващата година, когато държавата има повече пари, ще повишаваме нататък. Сега повишаваме пенсиите, минималната работна заплата. Просто толкова пари има държавата, толкова сме си произвели”, каза още премиерът.

Междувременно по време на визитата си в Музея на авиацията в Крумово президентът Росен Плевнелиев призова за качествен дебат в парламента по отношение на данъка върху лихвите от депозити.

Попитан, ще наложи ли вето върху закона, ако бъде приет от парламента, Плевнелиев каза, че още миналата седмица той е призовал, че е редно абсолютно всички експерти на политиката, свързана с икономиката и данъчното облагане да се съберат и да обсъдят въпроса за този данък. Това трябва да се реши в парламента, а не на парче и чрез медиите.